9 mei 2012 -
Het online vacatureaanbod steeg in april voor het eerst in zes maanden tijd. Het aanbod nam met twee punten licht toe na een daling van vijf punten in maart. Dit blijkt uit de Monster Employment Index. Waar het aanbod in maart op een historisch dieptepunt stond, komt de algehele Index nu uit op 78 punten. Het aantal vacatures steeg in april in het onderwijs (+elf) het sterkst.
Met uitzondering van Gelderland, waar het aanbod gelijk bleef, daalde het vacatureaanbod in alle provincies. In Groningen en Friesland nam het aanbod met zes punten het meest af. "De onzekerheid over de Nederlandse economie blijft invloed hebben op het vacatureaanbod, waarbij de Index van april op jaarbasis evenveel daalt als in maart," aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl.
Grootste stijging in het onderwijs
In april steeg het vacatureaanbod in het onderwijs het sterkst. Het aanbod nam met elf punten toe. Het vacatureaanbod steeg onder andere ook in de transport & logistiek sector (+negen), de productiesector (+negen), de horeca & toerisme sector (+acht), de agrarische sector (+zeven) en de gezondheidszorg (+zes). In de administratieve sector en in de marketing & PR sector daalde het aanbod vorige maand het meest. Het aanbod daalde in beide sectoren met drie punten licht.
Ten opzichte van vorig jaar april staat het vacatureaanbod voor de meeste sectoren in de min. Alleen in de agrarische sector (+vijf) steeg het aanbod. In de transport & logistiek sector nam de vraag naar personeel het meest af, het vacatureaanbod daalde met 44 punten aanzienlijk. In de research & development sector (-24), de gezondheidszorg (-24) en de horeca & toerisme sector (-21) daalde het aantal vacatures eveneens fors. Het vacatureaanbod daalde onder meer ook in de administratieve sector (-achttien), productiesector (-achttien), sales sector (-zeventien), management & consultancy sector (-zestien), juridische sector (-zestien) en marketing & PR sector (-vijftien).
Vacaturedaling in de meeste provincies
Terwijl het vacatureaanbod in april in Gelderland gelijk bleef, daalde het aanbod in alle andere provincies. In Groningen (-zes) , Friesland (-zes), Overijssel (-vijf) en Zeeland (-vijf) daalde het aanbod het meest. In Noord-Holland en Flevoland daalde het aanbod met twee punten licht. In Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg en Drenthe liep het aantal vacatures met een punt iets terug.
Vergeleken met vorig jaar april nam het vacatureaanbod in iedere provincie af. De Index daalde in Zeeland met 38 punten fors. Ook in Limburg (-27), Overijssel (-26), Groningen (-25), Gelderland (-24), Noord-Brabant (-22) en Drenthe (-twintig) daalde het vacatureaanbod sterk. Het aanbod daalde verder nog in Zuid-Holland (-zeventien), Noord-Holland (-zestien), Utrecht (-vijftien), Friesland (-tien) en Flevoland (-zes).
Europees vacatureaanbod stijgt
In april steeg het Europese vacatureaanbod met twee punten. Het aanbod steeg in Frankrijk, Duitsland en Italië met vijf punten het sterkst. De Index nam ook in België (+twee) en Zweden (+een) toe. Alleen in het Verenigd Koninkrijk (-acht) daalde het vacatureaanbod vorige maand. Ten opzichte van twaalf maanden geleden steeg de Europese Index met acht punten. In Duitsland nam het vacatureaanbod met 31 punten veruit het meest toe. In het Verenigd Koninkrijk (+twee) en Italië (+een) steeg het aanbod eveneens. In België (-zeven), Frankrijk (-zeven) en Zweden (-een) daalde de vraag naar personeel juist.