11 april 2012 -
Het online vacatureaanbod zakte in maart verder weg. Het aanbod daalde met vijf punten en duikt daarmee onder het historisch dieptepunt van de afgelopen twee maanden. Dit blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt.
De algehele Index komt nu uit op 76 punten, de laagste score sinds de start van het onderzoek in 2004. Het aantal vacatures nam in bijna alle sectoren af. Het aanbod slonk het snelst in de gezondheidszorg. De Index daalde in alle provincies en met tien punten in Drenthe en Noord-Brabant het meest.
"De versnelling in het teruglopende aantal vacatures ligt in lijn met de recente uitspraken van het CPB over de belangrijkste economische graadmeters", aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. "Wij verwachten dat werkgevers voorzichtig blijven in het aantrekken van personeel omdat zakelijke vooruitzichten onzeker blijven. We kijken met belangstelling hoe de markt zich in het tweede kwartaal ontwikkelt".
Grootste daling in de gezondheidszorg
In maart nam het vacatureaanbod in bijna iedere sector af. In de gezondheidszorg daalde het aanbod het meest, het aanbod liep met 23 punten aanzienlijk terug. In het onderwijs (-16) en in de publieke sector (-12) nam de vraag naar personeel eveneens sterk af. Het vacatureaanbod daalde onder andere ook in de horeca & toerisme sector
(-8), de productiesector (-8), de transport & logistiek sector (-7) en de IT sector (-6). Alleen in de agrarische sector (+7), de HR sector (+1) en de research & development sector (+1) steeg het vacatureaanbod in maart.
De afgelopen twaalf maanden daalde het vacatureaanbod in iedere sector. In de transport & logistiek sector nam het aanbod het meest af, het aanbod daalde met 49 punten behoorlijk. In de horeca & toerisme sector en in de juridische sector daalde het aantal vacatures eveneens sterk, de Index voor beide sectoren zakte met 27 punten. Het vacatureaanbod daalde onder meer ook in de gezondheidszorg (-20), het onderwijs (-20) en de productiesector (-20). Het aanbod in de HR sector daalde het afgelopen jaar slechts met twee punten.
Vacaturedaling in heel Nederland
In alle provincies nam het aanbod van online vacatures in maart af, in Drenthe en Noord-Brabant het meest met tien punten. Ook in Limburg (-9), Zeeland (-7), Gelderland (-6), Flevoland (-4), Friesland (-4), Groningen (-3), Noord-Holland (-3), Zuid-Holland (-2), Overijssel (-1) en Utrecht (-1) daalde de vraag naar personeel.
Vergeleken met vorig jaar maart nam het vacatureaanbod alleen in Friesland toe. Het aanbod steeg er licht met één punt. In alle overige provincies daalde het aantal vacatures, in Zeeland het meest. De Index daalde er de afgelopen twaalf maanden met 27 punten fors. Ook in Overijssel liep het vacatureaanbod met twintig punten sterk terug. Het aanbod daalde eveneens in Utrecht (-19), Noord-Brabant (-18), Gelderland (-17), Zuid-Holland (-15), Drenthe (-14), Groningen (-14), Limburg (-13) en Noord-Holland (-13). In Flevoland daalde het aanbod vergeleken met vorig jaar licht met twee punten.
Europees vacatureaanbod stijgt
In maart steeg het Europese vacatureaanbod met vier punten. Het aanbod steeg in Zweden met elf punten het meest. De Index nam ook in Duitsland (+7), Italië (+6), Frankrijk (+4) en het Verenigd Koninkrijk (+3) toe. In België daalde het vacatureaanbod in maart met één punt.
Ten opzichte van twaalf maanden geleden steeg de Europese Index met elf punten. In Duitsland nam het vacatureaanbod met 34 punten veruit het meest toe. In het Verenigd Koninkrijk (+11) en Zweden (+4) steeg het aanbod eveneens. In Italië (-2), Frankrijk (-4) en België (-14) daalde de vraag naar personeel juist.
Met name in de Europese benchmark zegt dit iets over het Nederlandse beleid en het effect daarvan op onze concurrentiepositie.
Als transitie- en handelsland ijlen we altijd wat na maar het BBP, waar we het van moeten hebben in de nationale economie gaat onderuit.