10 april 2012 -
Evaluatie van het functioneren van Raden van Commissarissen wordt één van de speerpunten van DNB voor 2012. O, commissaris, let op uw saeck! Dit vrij vertaalde citaat uit het gedicht van Valerius uit het jaar 1576 was een waarschuwing voor "Spaansch bedrog". Het riep op tot alertheid en moed om het vaderland voor onheil te behoeden. Ook anno nu zal menig commissaris met verhoogde waakzaamheid berichten uit het Zuiden volgen aldus Sander Baars van Montae en Erwin van Baarle (Van Baarle Advies).
Die alertheid zien wij zeker ook bij de toezichthouders van de toezichthouders. Sinds de crisis trekken DNB en AFM namelijk de teugels strakker aan. Dat zal op korte termijn niet minder worden, zo blijkt uit het recente ‘Thema’s DNB Toezicht 2012’. DNB stelt hierin onder andere dat het toezicht door leden van RvC’s te wensen over liet door gebrek aan deskundigheid, beschikbaarheid en onafhankelijkheid. DNB kondigt aan dat ook dit jaar governance, gedrag en cultuur weer thema’s zijn
Geschiktheid commissarissen
DNB kondigde begin februari aan dat men in de loop van 2012 zal beginnen met het toetsen van de geschiktheid van commissarissen. Er zal tevens onderzoek worden gedaan naar kwaliteit van de besluitvorming en effectiviteit van raden van commissarissen.
Strenge deskundigheidseisen
Sinds 1 januari 2012 gelden de strenge deskundigheidseisen ook voor de leden van Raden van Commissariaten van banken en verzekeraars. Deze stellen dat deskundigheid bestaat uit kennis, vaardigheden en professioneel gedrag. De deskundigheid blijkt in ieder geval uit de opleiding, werkervaring en competenties van de beleidsbepaler en de doorlopende toepassing hiervan. In het toezicht hanteert DNB nu ook het motto `overtuig ons`.
Evaluatie en functioneren
Commissarissen kunnen bij dat `letten op hun saeck` lering trekken uit de ervaringen van pensioenfondsbestuurders. Zij worden al enkele jaren geconfronteerd met strengere eisen en een verplichte evaluatie van het functioneren van het bestuur. Ook daar keek een deel van de bestuurders aanvankelijk sceptisch naar de verplichte evaluatie en de focus van DNB op gedrag en cultuur. Inmiddels zien wij veel pensioenfondsbestuurders die aangeven dat beter besturen begint met een kritische blik in de spiegel. Wat begon als een verplicht nummer heeft een duidelijke toegevoegde waarde laten zien.
De praktijk
In de praktijk merken wij dat op dit moment diverse voorlopers uit het bank- en verzekeringswezen zich prepareren op deze kritische blik van DNB/AFM. Deze RvC’s zoeken een klankbord of spiegel zodat zij:
- Vooraf een beeld hebben in hoeverre zij individueel voldoen aan de eisen DNB/AFM Op maat gesneden ontwikkeladviezen hebben met betrekking tot het verbeteren van het individueel en collectief functioneren (complementariteit)
- Zich goed staande houden op het Frederiksplein tijdens de toetsing voor nieuwe en zittende commissarisssen
Met zo’n doortimmerde voorbereiding en een daaruit voortvloeiende, doordachte education permanente slaat de commissaris tijdens de toetsing door DNB een beter figuur, terwijl de consequenties voor zijn bedrijf en de maatschappij als geheel ook positief zijn.
Eindelijk ontstijgt de RvC het oldboyscircuit en wordt het door toetsing geaccrediteerd op kwaliteit. De rol van RvC's is cruciaal voor het goed functioneren van maatschappij, instituties en bedrijven. Het zijn de auditoren van het bestuurlijke en ondernemers-risicomanagement. Gelukkig wordt dit steeds meer gezien en als zodanig gewaardeerd. En dan bedoel ik eens niet in geld!