Vakcentrales aan Europees Parlement: Detacheringsrichtlijn niet scherp genoeg
30 maart 2012 -
De Europese Commissie heeft een voorstel in voorbereiding om de detacheringsrichtlijn aan te passen. De drie vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben hierover een brief geschreven aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement. In de brief roepen de vakcentrales op tot een duidelijke, aangescherpte detacheringsrichtlijn.
Zo moet de definitie van gedetacheerde werknemer duidelijker om misbruik via schijnzelfstandigen te voorkomen. FNV-voorzitter Agnes Jongerius: "Het is idioot om de naleving van de detacheringsrichtlijn te verbeteren, en tegelijkertijd niks te doen aan het misbruik van gedetacheerde werknemers." Zo zijn er nu veel schijnzelfstandigen: werknemers die door werkgevers als zelfstandigen worden bestempeld, zodat ze ze voor minder dan het minimumloon kunnen laten werken. Jongerius: "Dat is niet alleen misbruik van het zelfstandige-begrip, maar ook uitbuiting van werknemers. En dat moet voorkomen worden."
Sociale fraude
De drie voorzitters van de Nederlandse vakcentrales willen dat er een eind komt aan sociale fraude, zoals het niet afdragen van sociale premies door werkgevers. Jaap Smit: "Sociale fraude kom je nu nauwelijks op het spoor, doordat men werkt met onderaannemers en onder-onderaannemers. Het is veel doeltreffender om de hoofdaannemer verantwoordelijk te maken wanneer er sociale fraude wordt gepleegd door onderaannemers."
Werklandbeginsel
De MHP-voorzitter Bob van der Wal voegt toe: "Wij willen dat de Europese Commissie kiest voor het werklandbeginsel, in plaats van het woonlandbeginsel. Op dit moment gelden voor werknemers de regels van het land van herkomst, ook als ze in het buitenland werken." De drie vakcentrales willen dit omdraaien: Als je ergens werkt, moeten de regels van dát land op jou van toepassing zijn. Zo ontstaat eenheid binnen de werkomgeving: mensen die gelijk werk doen op dezelfde plaats, ontvangen hetzelfde loon.
Betere bescherming
De aangepaste detacheringsrichtlijn moet bovendien duidelijk zijn, zodat gedetacheerde werknemers weten waar zij zich aan moeten houden en waar ze recht op hebben. De richtlijn is immers bedoeld om de rechten en situatie van gedetacheerde werknemers in het buitenland te borgen. Maar op dit moment zijn de werknemers nog onvoldoende beschermd en is de richtlijn nog vaag.
Bron:Allepersberichten.nl