zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakcentrales aan Europees Parlement: Detacheringsrichtlijn niet scherp genoeg

30 maart 2012 - De Europese Commissie heeft een voorstel in voorbereiding om de detacheringsrichtlijn aan te passen. De drie vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben hierover een brief geschreven aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement. In de brief roepen de vakcentrales op tot een duidelijke, aangescherpte detacheringsrichtlijn.

Zo moet de definitie van gedetacheerde werknemer duidelijker om misbruik via schijnzelfstandigen te voorkomen. FNV-voorzitter Agnes Jongerius: "Het is idioot om de naleving van de detacheringsrichtlijn te verbeteren, en tegelijkertijd niks te doen aan het misbruik van gedetacheerde werknemers." Zo zijn er nu veel schijnzelfstandigen: werknemers die door werkgevers als zelfstandigen worden bestempeld, zodat ze ze voor minder dan het minimumloon kunnen laten werken. Jongerius: "Dat is niet alleen misbruik van het zelfstandige-begrip, maar ook uitbuiting van werknemers. En dat moet voorkomen worden." 



Sociale fraude
De drie voorzitters van de Nederlandse vakcentrales willen dat er een eind komt aan sociale fraude, zoals het niet afdragen van sociale premies door werkgevers. Jaap Smit: "Sociale fraude kom je nu nauwelijks op het spoor, doordat men werkt met onderaannemers en onder-onderaannemers. Het is veel doeltreffender om de hoofdaannemer verantwoordelijk te maken wanneer er sociale fraude wordt gepleegd door onderaannemers." 

Werklandbeginsel
De MHP-voorzitter Bob van der Wal voegt toe: "Wij willen dat de Europese Commissie kiest voor het werklandbeginsel, in plaats van het woonlandbeginsel. Op dit moment gelden voor werknemers de regels van het land van herkomst, ook als ze in het buitenland werken." De drie vakcentrales willen dit omdraaien: Als je ergens werkt, moeten de regels van dát land op jou van toepassing zijn. Zo ontstaat eenheid binnen de werkomgeving: mensen die gelijk werk doen op dezelfde plaats, ontvangen hetzelfde loon. 

Betere bescherming
De aangepaste detacheringsrichtlijn moet bovendien duidelijk zijn, zodat gedetacheerde werknemers weten waar zij zich aan moeten houden en waar ze recht op hebben. De richtlijn is immers bedoeld om de rechten en situatie van gedetacheerde werknemers in het buitenland te borgen. Maar op dit moment zijn de werknemers nog onvoldoende beschermd en is de richtlijn nog vaag.


Bron: Allepersberichten.nl
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien IT-recruitment trends voor 2012
 Resultaten Nederlandse detacheringbranche onder druk
 Nederland loopt voorop met HR oplossingen
 Offshoring funest voor bedrijfsimago
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10