zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Techniek krijgt weer status

22 maart 2012 - Ondanks de sombere voorspellingen van het Centraal Plan Bureau en de kwakkelende economie, blijft de vraag naar technici toenemen. In het eerste kwartaal van 2012 is de vraag naar technici wederom gestegen met veertien procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011. Het toenemende tekort aan technici biedt een comfortabele uitgangssituatie voor bèta's. Technici zijn in de toekomst verzekerd van goede banen en ingenieurs krijgen wellicht weer aanzien.

 Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt 1e kwartaal 2012’ van Stijn Berden, competence director Techniek bij Yacht. "Een gezonde ontwikkeling," volgens Berden. "De maatschappelijke status van technici is decennia lang ondergewaardeerd, waardoor onder meer de bèta instroom stokt. Schaarste biedt dus volop perspectief voor de toekomst van technici". 



Technici honkvast

Uit analyse door Berden, op basis van onderzoek naar de technische arbeidsmarkt, blijkt dat slechts 3,3 procent van de technici actief op zoek is naar een nieuwe baan. In hetzelfde kwartaal van 2011 was dit nog 3,8 procent Ongeveer 30 procent van de technici is helemaal niet op zoek, de rest zoekt latent. "Dit is opmerkelijk, terwijl men de banen in de techniek steeds meer voor het uitkiezen heeft."
Het merendeel van de technici werkt in loondienst. Daarvan heeft maar liefst 82 procent een contract voor onbepaalde tijd. Het zoeken naar een baan in de techniek gaat vooral via bekenden of via het netwerk. Op een gedeelde tweede plaats staat het zoeken via detacheringsbureaus en vacaturesites. De huidige baan hebben ze meestal via bekenden/netwerk gevonden, gevolgd door een open sollicitatie en bemiddeling via een detacheringsbureau. 

Marktwaarde technici neemt toe - en dat weten ze

Wel valt in de analyse op dat technici meer eisen lijken te gaan stellen. "Wellicht dringt het meer en meer door dat hun marktwaarde toeneemt naarmate er schaarste is op de technische arbeidsmarkt". Momenteel werkt 90 procent van de ondervraagden vier dagen of meer, maar slechts 70 procent wenst dat ook daadwerkelijk. De rest wil graag een dag minder werken. Ook neemt de bereidheid tot langer woon-werk reizen af. De helft van de ondervraagden geeft aan maximaal een half uur te willen reizen.
Als we kijken naar de belangrijkste pullfactoren voor technici, dan zien we dat het salaris op de eerste plaats is gekomen, terwijl een jaar geleden de inhoud van het werk nog voorop stond. Verder zijn een goede werksfeer, een vast contract en voldoende uitdaging in het werk belangrijke vereisten voor een baan in de techniek. 

De ingenieur krijgt weer aanzien
"We hebben de tijdsgeest mee, doordat nieuwe generaties opgroeien in een wereld waar techniek vanzelfsprekend is en de nieuwkomers in de arbeidsmarkt zich gelukkig steeds meer laten drijven door datgene wat zij graag doen. Daar waar huidige generaties zich veelal laten leiden door zo hoog mogelijk op de carrièreladder te klimmen. Door de toenemende schaarste op de technische arbeidsmarkt lijken dan ook alle seinen op groen te staan om het imago van technici op te waarderen en het vak van ingenieur weer aanzien te geven. Om deze kentering te realiseren zullen het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs intensief moeten samenwerken. Het huidige Top-sectoren beleid wordt door ons dan ook volledig omarmd, evenals de daaruit voortvloeiende Human Capital Agenda's en het Masterplan Bèta en Technologie".

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bouw & infra moet nu inzetten op kennisbehoud
 Kenniscrisis is nijpend, technici nauwelijks te vinden
 CIO richt zich meer dan ooit op innovatie
 'War for talent' laait op
 
 
reacties
 
Rob Berg  |   | 
23-03-2012
 | 
12:48 uur
''''Ondanks de sombere voorspellingen van het Centraal Plan Bureau en de kwakkelende economie, blijft de vraag naar technici toenemen. In het eerste kwartaal van 2012 is de vraag naar technici wederom gestegen met veertien procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011.''''

Wat vreemd dan toch dat zowel ik als vele honderden, zo niet duizenden, techneuten nog steeds werkloos zijn. Daar snap ik dus niets van....hoewel.
Zou dat niet komen door het feit dat zij allemaal ouder zijn dan 45 jaar???
Yous  |   | 
3-04-2012
 | 
09:19 uur
Inderdaad Rob het is erg vreemd zelf ben ik ook werkloos,solliciteer me eigen rot en de werkgevers hebben het nu voor het uitkiezen.
Krijg vaak zo,n lullige antwoord past niet in het profiel wat men zoekt.
ach tegenwoordig vragen ze voor wc poetser bij een HBO denkniveau nou dat ze daar iets aan gaan doen.
Ben zo flexibel dat ik niet perse op mijn niveau solliciteer HBO bouwklundige maar helemaal niets.
Vind het vreselijk om thuis te zitten.
Maar dit soort voorspellingen spoel ik gelijk door in de W.C men heeft er helemaal niets aan.
En CWI maar zeuren je moet aan het werk.
Het is triest voor woorden met het huidige beleid in DenHaag i.p.v. dat ze kost wat het kost de arbeidsmarkt aanwakkeren nee we geven miljarden aan nieuwe JSF
Karin  |   | 
19-09-2021
 | 
17:50 uur
Goed om te zien dat de techniek weer aantrekt. Pas afgestudeerde studenten hoeven zich dus geen zorgen te maken dat ze niet aan het werk komen na hun afstuderen. Hopelijk zien zij dit ook terug op hun salarisstrook, aangezien meer vraag zorgt voor betere voorwaarden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10