zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Versoepelde ontslagregeling ambtenaren positief voor arbeidsmarkt

22 maart 2012 - Het kabinet wil flexibelere arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren. Met name de versoepeling van ontslagrecht stuit op verzet van de PvdA en de vakbonden. Volgens hen is de timing niet goed. De VVD, CDA en gedoogpartner PVV vinden dat de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren beter aan moeten sluiten bij de marktsector. Het gelijktrekken van rechten van ambtenaren en werknemers uit het bedrijfsleven maakt bovendien de doorstroom naar banen buiten de overheid beter.

Volgens Jan-Peter Cruiming, directeur van Jobbird.com, zorgt die doorstroom ook voor ontwikkelingskansen in de arbeidsmarkt. "Diverse overheidsorganisaties maken bij sollicitatieprocedures gebruik van vacatures die intern uitgezet worden. Dat is discriminerend tegenover andere kandidaten. Iedereen heeft het recht om bij de overheid te werken. Bovendien zijn de 'gouden ketenen' die iemand voor altijd gebonden houden aan dezelfde baan en organisatie slecht voor de persoon." 



1,5 jaar op een baan

Ook voor de overheid zelf kleven er nadelen aan het binnenshuis zoeken naar medewerkers, aldus Cruiming. "Zo krijg je nooit de beste kandidaat. Als je ook mensen van buitenaf toelaat heb je veel meer aanbod." De versoepelde ontslagregeling is volgens Cruiming juist een stimulans voor de arbeidsmarkt, die zorgt voor meer flexibiliteit en bewegingsruimte bij zowel overheid als bedrijfsleven. "De schatting is dat we binnen enkele jaren maar 1,5 jaar op een baan blijven zitten," vertelt Cruiming. "Het bedrijf verliest misschien wat kennis, maar je zou ook kunnen zeggen dat de kennis juist rouleert. Banen veranderen, mensen veranderen. Kijk maar naar het aantal echtscheidingen. Je moet jezelf blijven ontwikkelen." 

CAO zet arbeidsmarkt op slot
Cruiming durft zelfs nog wel een stapje verder te gaan. "Ik pleit ervoor dat de CAO niet langer algemeen bindend is. Door groepjes te creëren in een kleine economie als de Nederlandse zet je alles op slot; mensen blijven zo gedwongen zitten of moeten erop achteruit gaan. Als je in de ene branche twee keer zoveel verdient als in de andere, denk je wel even na voordat je een baan opzegt. Terwijl je met iets als het online salariscompas prima kunt berekenen waar je, op basis van leeftijd en ervaring, recht op hebt." Cruiming is van mening dat door de gelijkstelling van ambtenaren en medewerkers uit het bedrijfsleven een dynamischer arbeidsmarkt ontstaat, met meer ruimte om als werkzoekende in de juiste functie terecht te komen. "Als arbeidsvoorwaarden en voorrangsregelingen geen grote rol meer spelen, kunnen we ons eindelijk richten op de kwalificaties en vaardigheden van de medewerker."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Gelijktrekken ambtenaren marktsector moet beginnen bij vacaturebeleid'
 Jonge ambtenaren voor afschaffen speciale status
 Overheid verliest toppersoneel door bezuinigingen
 Ambtenaar vreest voor baan
 
 
reacties
 
Rob Berg  |   | 
22-03-2012
 | 
13:56 uur
Allemaal leuk bedacht mijnheer Cruiming. Maar enig idee wat er met de oudere werknemers (lees: ouder dan 45 jaar) gebeurd als die ontslag versoepeling zijn intrede doet?
Die vliegen er dan gegarandeerd met bakken tegelijk uit.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10