Starters vallen niet voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden
19 maart 2012 -
Jonge sollicitanten selecteren hun toekomstige baan op functie inhoud, werksfeer binnen het bedrijf en salaris. Zo blijkt uit een steekproef onder bezoekers van De Nationale Carrièrebeurs. Deze beurs, gericht op laatstejaars studenten, starters en professionals vond 16 en 17 maart plaats in de Amsterdam RAI en trok met 15.400 bezoekers nog meer mensen dan vorig jaar.
Op de vraag: 'wat vind jij belangrijk in een baan?' staat het salaris in de top van ieders lijstje. Over de hoogte van het salaris zijn de ondervraagde hbo’ers en academici het eens. Ze hebben hier een bruto maandsalaris van 2.800 euro in gedachten. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden kan een werkgever vervolgens achterwege laten, slechts een enkeling geeft aan dit belangrijk te vinden.
Lang zoeken
Veel starters verwachten vandaag de dag lang naar een baan te moeten zoeken. De meesten denken zeker zes maanden nodig te hebben voor ze ergens aan de slag kunnen. Alleen technische kandidaten zijn zeer optimistisch, ze rekenen op een aanbod al voor het afstuderen.
Toevallig heb ik vandaag een blog geschreven over de onrealistische eisen van de Vlaamse jongeren wat hier mooi bij aansluit. Tenminste dat is het beeld van Vlaamse werkgevers en daarmee is mijn inziens het belangrijkste gezegd: (Klik hier)
Hoewel het onderzoek en Sharina stellen dat salaris het belangrijkste is ben ik het daar niet mee eens. Ik word hier in bijgestaan door ander onderzoek wat hier is samengevat: (Klik hier)
Ik ben er heilig van overtuigd dat de jobinhoud veel belangrijker is. Wel geloof ik dat het salaris moet voorzien in de basisbehoeften als een dak boven het hoofd en voedsel. Verder denk ik ook dat het salaris belangrijk vinden per sector of beroep afhankelijk is.