Gemengde werkgelegenheidsverwachting voor tweede kwartaal
15 maart 2012 -
Nederlandse werkgevers hebben gemengde werkgelegenheidsverwachtingen voor de periode april t/m juni van dit jaar. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktbarometer van Manpower. Het netto werkgelegenheidscijfer voor Q2 2012 komt uit op een voorzichtige nul procent, wat betekent dat het aantal werkgevers dat verwacht dat de werkgelegenheid op hun vestiging in Q2 zal dalen in evenwicht is met het aantal werkgevers dat verwacht dat de werkgelegenheid zal toenemen.
Het netto werkgelegenheidscijfer is twee procentpunten zwakker dan vorig kwartaal en drie procentpunten zwakker dan voor het tweede kwartaal van 2011.
Werkgevers in de sector Transport, opslag & communicatie voorzien enig perspectief voor werkzoekenden: de netto werkgelegenheidsverwachting daar is +acht procent. De zwakste vooruitzichten voor Q2 worden afgegeven door de sector Productiebedrijven: de werkgelegenheidsverwachting van -zeven procent is de minst optimistische sinds Nederland in Q3 2003 met dit onderzoek startte. Drie van de vier Nederlandse regio's rapporteren bescheiden positieve verwachtingen; daarbij melden werkgevers in het noorden zowel op kwartaal- als op jaarbasis verbetering. De westelijke regio is bescheiden negatief met een verwachting van -een procent.
Zwakke verwachting
"De huidige netto werkgelegenheidsverwachting is de zwakste in twee jaar. Toch is het niet alleen maar doem wat de klok slaat," aldus Haiko van der Pol, Directeur Marketing & Communicatie van Manpower. "De data van deze Arbeidsmarktbarometer tonen de voortdurende terughoudendheid bij werkgevers om te investeren in personele uitbreiding. Maar negen van de tien ondervraagde werkgevers geven aan het aantal werknemers op de eigen locatie intact te laten in het komende kwartaal. In het licht van de reeks ontslagen en bezuinigingen die recent het nieuws hebben gehaald, zou je wellicht een somberder algemeen beeld verwachten. Uit de CBS-informatie over de recessie blijkt echter bijvoorbeeld ook dat de Nederlandse investeringen nog steeds groeien, zij het in een lager tempo."
Sombere werkgevers
"Op sectorniveau zien we wel duidelijk pessimisme", vervolgt Van der Pol. "Werkgevers in zeven van de negen sectoren zijn somberder dan vorig jaar om deze tijd. De grootste afname in werkgelegenheidsverwachting vergeleken met het eerste kwartaal van 2012 wordt gerapporteerd door werkgevers in de Zakelijke dienstverlening: een aanzienlijke daling van tien procentpunten. Had deze sector de laatste drie kwartalen juist behoorlijk optimistische voorspellingen, het netto cijfer van -twee procent voor Q2 is de zwakste en eerste negatieve verwachting in deze sector sinds negen kwartalen. De sector Bouw rapporteert sinds acht kwartalen voor het eerst een cijfer onder nul: -een procent, een daling vergeleken met vorig kwartaal van vijf procentpunten. Op basis van de Europese schuldencrisis en economische krimp voorspellen ook de EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) en onderzoeksinstituut TNO een daling in de bouwcijfers voor 2012. Vijf sectoren vertonen overigens een - weliswaar bescheiden - stijgende tendens vergeleken met het vorige kwartaal. Het algemene beeld blijft daarmee gemengd."
Sectoren
In zes van de negen Nederlandse sectoren verwachten werkgevers in het tweede kwartaal van 2012 nieuwe medewerkers aan te zullen nemen. Meest positieve verwachting rapporteren de werkgevers in de sector Transport, opslag & communicatie: +acht procent, een stijging met twee procentpunten vergeleken met Q1 2012. "Met Nederland als logistiek knooppunt in Europa hebben werkgevers in deze sector vaak optimistische vooruitzichten," zegt Van der Pol. Een daling van het personeelsbestand wordt voorzien in drie sectoren, met als uitschieter de sector Productiebedrijven met een netto werkgelegenheidsverwachting van -zeven procent, twee procentpunten lager dan in Q1 en het zwakste cijfer in die sector sinds het begin van het onderzoek. Van der Pol: "Deze verwachting is begrijpelijk nu blijkt dat de recessie in Nederland vooral veroorzaakt wordt door een teruggang in de bestedingen, zowel bij consumenten als bij de overheid."
Regio's
Op de noordelijke regio na, waar de werkgelegenheidsverwachting voor Q2 uitkomt op +vier procent en zowel op kwartaal- als op jaarbasis een stijging laat zien, zijn de Nederlandse regio's min of meer stabiel in hun werkgelegenheidsverwachtingen voor het tweede kwartaal van 2012. Zuid en Oost rapporteren beide +een procent, West -een procent. Deze drie regio's rapporteren zowel een daling ten opzichte van Q1 2012 als ten opzichte van Q2 2011. "Dat de regio West het zwakste regionale netto werkgelegenheidscijfer voor Q2 verwacht, vindt zijn parallel in de lage cijfers voor de sector Zakelijke dienstverlening, die veelal in de Randstad is gevestigd," aldus Van der Pol. Internationaal
Ondanks de aanhoudende onzekerheid en de fluctuerende vraag verwachten werkgevers in 32 van de 41 geënqueteerde landen en gebiedsdelen dat hun personeelsbestand in het tweede kwartaal van 2012 - in uiteenlopende mate - zal toenemen. 37 Landen rapporteren relatief stabiele of bescheiden verbeterde werkgelegenheidsverwachtingen vergeleken met drie maanden geleden. Vergelijken we de data echter met een jaar geleden, dan daalt de werkgelegenheidsverwachting in 24 landen.
Werkgevers in India, Brazilië, Taiwan en Peru rapporteren de sterkste werkgelegenheidsverwachtingen wereldwijd. De zwakste en negatieve verwachtingen worden geuit door werkgevers in Griekenland, Spanje, Tsjechië, Hongarije, Ierland, Italië en Zuid-Afrika.
In de EMEA-regio blijft de verwachte personele bezetting in twaalf van de 23 landen relatief stabiel vergeleken met Q1. Negen EMEA-landen verwachten een verbetering. Vergeleken met het vorige jaar is het beeld gemengd: in dertien landen daalt het netto werkgelegenheidscijfer, maar het stijgt in zeven landen.
In de EMEA-regio zijn Turkije, Israel, Roemenië en Noorwegen de landen met de meeste perspectieven voor baanzoekers. Griekenland en Spanje hebben hen het minst te bieden.
Netto werkgelegenheidscijfer
Het netto werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt in het volgende kwartaal de personele bezetting te reduceren, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht de personele bezetting uit te breiden. Het resultaat van deze berekening wordt gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aantal werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen van hun personele bezetting, groter is dan het aantal werkgevers dat het personeelsbestand verwacht te reduceren. Het netto werkgelegenheidscijfer is dus een indicator van de stemming onder werkgevers op de arbeidsmarkt voor het komende kwartaal.