Ook secundaire beperkingen belangrijk voor reintegratie-advies
13 maart 2012 -
Een deel van de mensen met een beperking slaagt er niet in weer aan het werk te komen en zo hun resterende verdiencapaciteit te benutten. Dit hangt vaak samen met hun secundaire beperkingen. Het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) heeft laten onderzoeken hoe arbeidsdeskundigen deze secundaire beperkingen laten meewegen in hun re-integratieadvies en hoe dit beter zou kunnen.
Het AKC-onderzoek Van arbeidsgeschikt naar werk geeft inzicht in het proces dat arbeidsdeskundigen doorlopen om een re-integratieadvies op te stellen en de manier waarop ze andere aspecten dan de primaire beperking – de zogenaamde secundaire beperkingen – meewegen. Bij secundaire beperkingen gaat het om het feit dat iemand zich handelingsonbekwaam voelt als gevolg van eerdere faalervaringen of dat iemand een negatief zelfbeeld heeft. Ook schuldenproblematiek, gezinsproblemen of middelengebruik kunnen aanleiding zijn voor het optreden van secundaire beperkingen.
Steviger kennisbasis
Arbeidsdeskundigen wegen deze secundaire beperkingen in vele gevallen mee in hun re-integratieplan of -advies, zo blijkt uit het onderzoek. Het onderzoek laat ook zien dat de arbeidsdeskundige werkwijze niet altijd uniform is. De oordeelsvorming van de beroepsgroep heeft op dit specifieke terrein een steviger kennisbasis nodig.
Kritische analyse mogelijk
Als ondersteuning zijn in dit onderzoek daarom twee eenvoudige analyse-instrumenten voor arbeidsdeskundigen ontwikkeld. Deze instrumenten zijn bedoeld als hulpmiddel bij de professionele oordeelsvorming en maken een kritische, op praktijkkennis gebaseerde beschouwing mogelijk. Het AKC heeft inmiddels in 2012 een vervolgonderzoek gestart om de instrumenten verder te ontwikkelen. Het UWV participeert actief in dit onderzoek.