13 maart 2012 -
Uw sollicitatie zit erop. Nu is het wachten op de uitslag. Veel recruiters en hr-deskundigen raden aan tenminste iets aan follow-up te doen na dat goed verlopen sollicitatiegesprek. Maar hoe doet u dat en hoe voorkomt u dat u te ver gaat daarin? Forbes zet een aantal do’s en dont’s op een rij.
Do: follow-up via e-mail Stuur binnen 24 uur een bedankje voor het prettige gesprek, licht nog even heel kort toe waarom u nog steeds geïnteresseerd bent in de baan en waarom u zo geschikt bent. Vermeld voor alle zekerheid nog even uw contactgegevens.
Don't: te haastig of te laat e-mailen
Lees uw e-mail altijd na op eventuele schrijf- en spelfouten voor u hem verzendt. Eén enkele spelfout kan uw kansen op de baan flink verkleinen. Doe daarentegen ook niet te lang over het schrijven (en controleren). U heeft 24 uur de tijd.
Do: licht uw referenties in Heeft u referenties gegeven, licht deze personen dan even in over uw sollicitatie en de functie waar het om gaat. Heeft u al een tijdje geen contact meer gehad, breng ze dan even kort op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in uw carrière. Krijgen ze dan een telefoontje van uw mogelijk nieuwe werkgever, dan zijn ze goed voorbereid.
Don’t: uw referenties vragen contact op te nemen
Het is geen goed idee om uw referenties zelf contact op te laten nemen met het bedrijf waar u solliciteert. Dit is alleen een optie als uw referentie en de betreffende hr-medewerker elkaar goed kennen.
Do: update uw sociale media profiel
Kijk na afloop van de sollicitatie (of beter nog: vlak daarvoor) even goed naar uw profielen op LinkedIn, Facebook en Twitter en zorg dat ze een goede weerspiegeling zijn van uw huidige status en bovendien professioneel overkomen. Verberg foto’s en opmerkingen van vrienden die een verkeerd beeld kunnen geven.
Don’t: een statusupdate posten over het sollicitatiegesprek en/of de recruiter een vriendschapsverzoek sturen
Post liever geen statusupdate over de sollicitatie. Ook als dit een positief bericht is, kan de recruiter zich af gaan vragen wat en hoeveel u wel niet deelt. Nodig de recruiter ook niet uit als vriend of connectie, niet als u het hier niet heel specifiek over gehad heeft. Dit kan te gretig of te persoonlijk overkomen.
Do: stuur een handgeschreven bedankje
Nu we steeds minder echte post krijgen, zorgt een handgeschreven bedankje ervoor dat u extra opvalt. U kunt zo’n briefje het best sturen als aanvulling op de follow-up mail en bij voorkeur enkele dagen na het gesprek. Let ook hier goed op dat er geen spel- en schrijffouten in staan.
Don’t: cadeautjes sturen of te vaak contact opnemen
Een van de grootste fouten die u kunt maken, is te agressief zijn in uw follow-up. Dit kan nogal wanhopig overkomen. Stuur geen cadeautjes, bel niet continu en verschijn niet ‘toevallig’ in de lunchroom naast het kantoor. Doe niets wat u kan kwaliferen als stalker!
Do: bel als u na een week niets gehoord hebt Het is prima om een keertje te bellen om te informeren naar de status van de sollicitatie als u na een week nog niets vernomen heeft. Houd het wel bij dit ene telefoontje.
Don’t: blijven bellen
Belt u meermaals met uw contactpersoon, dan kunt u ervan op aan dat die zich groen en geel gaat ergeren aan u. Het kan heel vervelend zijn als hij of zij nog niets kan zeggen en u continu belt om te vragen hoe het met uw sollicitatie staat.