zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Geen bezuinigingen; wel hervorming woningmarkt'

9 maart 2012 - Ontwikkelaars en vastgoedbeleggers doen een dringend beroep op het kabinet om maatregelen te treffen die ervoor zorgen dat de hypotheekverstrekking op peil blijft, teneinde de woningmarkt uit het diepe dal te trekken. De ontwikkelaars en beleggers vragen het kabinet tevens om nu duidelijkheid te geven over de hervormingen van de woningmarkt op lange termijn.

In de gezamenlijke brief schrijven de brancheverenigingen NEPROM, NVB en IVBN dat de woningmarkt ernstig stagneert en dat de verkoop van nieuwbouwwoningen is teruggezakt naar ongeveer 1.100 per maand, terwijl dat in de jaren voor de crisis het drie- tot viervoudige was. 



Onvoldoende financiering
Volgens de drie verenigingen ligt dat vooral aan onvoldoende beschikbaarheid van hypotheekfinanciering. Zo ligt de hypotheekrente in Nederland 1,0 tot 1,5 procent boven het niveau in de ons omringende landen, waardoor de gemiddelde Nederlander circa 30 procent meer aan hypotheekrente betaalt. Dit gegeven, in combinatie met het sterk aangescherpte beleid van de banken, maakt dat de starters nagenoeg geheel van de hypotheekmarkt zijn weggedrukt. De brancheverenigingen zijn van mening dat de koudwatervrees bij toezichthouders en hypotheekverstrekkers gebaseerd is op misverstanden en fabels. Zo schrijven zij: "De Nederlandse woningprijzen zijn niet verontrustend hoog in vergelijking met de woningprijzen in de ons omringende landen. Evenmin is onze hypotheekschuld 'dramatisch groot'; de netto loan-to-value bedraagt in Nederland net boven de 40 procent. Ook zijn er op Nederlandse hypotheken nauwelijks betalingsachterstanden in vergelijking met de ons omringende landen." 

Snel besluit
NEPROM, NVB en IVBN vinden het vanwege de opgelopen maatschappelijke en economische druk en de onzekerheid bij de bevolking noodzakelijk, dat het kabinet nú een besluit neemt over de hervorming van de woningmarkt op lange termijn. De drie partijen sluiten daarbij aan op de opvatting van de 22 vooraanstaande economen, die onlangs een manifest over de woningmarkt publiceerden. Zij roepen op tot een evenwichtige aanpak op de koop- en huurmarkt, waarbij gekozen wordt voor een geleidelijke, langjarige invoering van de hervormingen, die van start moeten gaan na het inzetten van economisch herstel. De invoering zou budgetneutraal voor de overheid moeten verlopen, waarbij eventuele bezuinigingen via lagere belastingtarieven worden teruggegeven aan de burgers. 

Voorgestelde uitgangspunten
Uitgangspunten van de aanpak voor de koopmarkt zouden volgens de verenigingen moeten zijn:
- behoud van de hypotheekrenteaftrek, met een zeer geleidelijke afslanking in twintig jaar, gekoppeld aan een integrale, lange termijn herziening van het belastingregime;
- bevordering van aflossing van hypotheekschuld;
- de overdrachtsbelasting gaat naar nul.
Uitgangspunten voor de huurmarkt:
- langjarige, geleidelijke verhoging van de huren boven inflatieniveau, zodat naar een marktconform huurniveau wordt toegegroeid;
- lage inkomens worden gecompenseerd;
- investeringen in het middensegment worden bevorderd.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars
 Elco Brinkman: Blokkades voor starters nu opheffen
 Breed front komt op voor huisvesting middeninkomens
 Woningmarkt verder op slot door onzekerheid hypotheekrenteaftrek
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
10-03-2012
 | 
17:22 uur
Maar natuurlijk zitten we gezamenlijk te wachten op een dergelijk artikel en dergelijk initiatief. Jaren lang heeft men uit vele ruiven kunnen eten.

Waren het geen subsidiepotten, dan wel aan allerhande commissies of belastingvoorkeuren en teruggaven. Was het niet van huurverhogingen en de stijgende lijn van verkoopprijzen dan was het vast wel weer ergens anders van.

Men heeft klaarblijkelijk een beetje boter op het hoofd. Wat zeg ik? Een blok van 1 kubieke meter en die weegt steeds zwaarder. Het moet eigenlijk, dat moet mij persoonlijk van het hart, het moet eigenlijk zo zijn dat de winsten die men jarenlang achtereen heeft binnengeharkt, nu maar eens ter nering zal moeten worden aangewend, zonder dat de consument of huiseigenaar hier ook maar één cent aan bij hoeft te dragen.

Als u werkelijk zo met uw product en met uw organisatie begaan bent, dan gaat u naar de banken want die hebben momenteel een hele grote sleutel in handen en hebben jaren lang miljarden aan hun 'klanten' en huiseigenaren op schandalige wijze verdient.

Zelfs de grote veroorzakers van de kredietcrisis, heeft handen op moeten houden bij de belastingbetaler, zonder dat de belastingbetaler enige zeggenschap heeft gehad in. Immers, als er een bank zou omvallen dan verloren de cliënten ook meteen, oh ja, die waren overigens ook nog eens belastingbetaler.

En zo heeft u nu de arrogante hufterigheid de overheid om maatregelen te vragen? Maatschappelijke en financiële positie. Niet die van de belastingbetalende huiseigenaren of huurders. Als ik even het rijtje voorstellen belees is er iemand die hier wijzer van zal worden en iemand die de rekening zal betalen.

Ik ben zelden negatief maar wel bijzonder realistisch. Ik weet namelijk al wie de rekeningen mag gaan betalen. Niet deze organisaties in ieder geval. Die kijken wel linker uit.

Klop eens aan bij de banken. Benieuwd hoe die staat te trappelen u te helpen in deze node tijden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10