zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ouderen houden moeilijke positie op de arbeidsmarkt

7 maart 2012 - Slechts twee procent van de vacatures werd in 2011 ingevuld door een 55-plusser. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van UWV naar de Nederlandse vacaturemarkt. Ongeschoolden werden op vijf procent van de vacatures aangenomen, terwijl bedrijven aan veertien procent van de banen geen opleidingseisen stelden.

Uit het onderzoek 'Vacatures in Nederland 2011', dat onderzoeksbureau APE uitvoerde in opdracht van UWV, blijkt dat er het afgelopen jaar sprake was van een verder afnemende vraag naar personeel. Zowel het aantal vervulde, openstaande als ontstane vacatures vertoonde een daling ten opzichte van 2010 en 2009. Jongeren werden veel vaker aangenomen dan ouderen. Van de circa 650.000 vacatures vorig jaar werd 37 procent vervuld door jongeren tot 25 jaar en slechts twee procent door 55-plussers. Ook in 2010 en 2009 was het percentage 55-plussers dat werk vond zo laag. Bedrijven die moeite hebben om personeel te vinden namen vorig jaar wel vaker ouderen aan. Dit was vooral het geval in de sectoren overheid, zorg en welzijn. 



Klein deel bedrijven heeft arbeidsgehandicapte in dienst

Werkgevers namen het afgelopen jaar 10.000 arbeidsgehandicapten aan, waaronder 7.000 mensen met een Wajong-uitkering. Van de onderzochte bedrijven had dertien procent een of meerdere arbeidsgehandicapten in dienst, zo blijkt uit het onderzoek. De meerderheid van de bedrijven (71 procent) die geen arbeidsgehandicapten in dienst had, heeft dit ook nooit overwogen te doen. In 2010 was dit percentage nog zestig procent. Het onderzoek laat zien dat de meeste bedrijven bekend zijn met subsidieregelingen voor arbeidsgehandicapten, maar dat dit niet leidt tot grotere bereidheid om arbeidsgehandicapten aan te nemen. 

Kansen voor kwetsbare groepen werkzoekenden

"Ouderen krijgen het nog moeilijker nu de werkloosheid oploopt en het aantal vacatures afneemt," aldus directeur André Timmermans van UWV WERKbedrijf in reactie op het rapport. "Toch is het belangrijk om ze te behouden voor de arbeidsmarkt. Als er straks weer krapte is, hebben we iedereen immers hard nodig."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lonen 2012: Ouderen met hogere inkomens vangen klappen op
 Vergrijzend Nederland voelt zich fit en energiek
 Werkende 55-plussers hebben een goede positie op de arbeidsmarkt
 55-plusser wordt gediscrimineerd
 
 
reacties
 
Ron  |   | 
7-03-2012
 | 
09:25 uur
Eindelijk gaan er meer instanties merken wat er echt aan de hand is in ons land. Nu nog de politici en regering en dan kunnen we eens echt starten met een fatsoenlijk beleid. Doorwerken tot 67 jaar en liever nog langer, want we leven allemaal langer en dat mag niet leuk worden!
We kunnen de kosten voor de AOW niet meer opbrengen, wisten we al jaren geleden, maar toen werd je uitgelachen wanneer je daar op wees.
Nu langer doorwerken alleen hoe doen we dat. Niet door te solliciteren, want slecht 2% boven de 55 jaar krijgt een kans, dus wat dan. Zoals minister Kamp dan wilt, gedwongen werken (een soort dwangarbeid) voor langdurig werkelozen. Alsof de oudere generatie er iets aan kan doen, dat werkgevers geen ouderen in diens willen nemen, alleen wanneer ze voor het minimum jeugdloon komen werken, dan zal het percentage omhoog schieten.
Verder heeft het UWV ook geconstateerd dat er 97% van de werkelozen, die via het UWV aan een baan komen, slechts op contractbasis mogen komen. Dus slecht 3%! Rijgt een vaste baan.
Goed voor de economie en de jeugd, geen vaste baan dan geen hypotheek, geen kans om geld te lenen en geen kans om te trouwen. Dag economie, het moet toch komen van de bedrijven. Eerst hebben de banken ons geld weggegooid en werden beloond met miljarden belastinggeld en miljoenen bonussen voor die goede managers en nu zorgen de werkgevers ervoor, met medewerking van diezelfde minister Kamp ervoor, dat de economie en de huizen markt nog verder inzakt. Wanneer krijgen we ontwikkelingshulp van de wereld, zal niet meer erg lang gaan duren.
Marjolein Pel  |   | 
9-03-2012
 | 
19:55 uur
Ben het helemaal met Ron eens. De oplossing die het UWV voor dit probleem heeft gevonden (meer coaches aannemen voor sollicitatietrainingen) is een lachertje. Dit lost het probleem niet op. In mijn omgeving is het devies: iets voor jezelf gaan beginnen. Met als gevolg dat het aantal ZZP'ers die net het hoofd boven water kan houden zal groeien. De WW regelingen zijn niet gericht op stimuleren van het Eigen Bedrijf. Immers: na een 1/2 jaar verlies je voorgoed dat deel van je uitkering wat je als ZZP'er gewerkt hebt; als het tegen zit met je bedrijf heb je pech gehad. Laat het UWV nadenken over meer flexibele regelingen die beter aansluiten bij de flexibilisering van de arbeidsmarkt.
Greet Schepens  |   | 
12-03-2012
 | 
11:54 uur
Er wordt gezegd: '' toch belangrijk om ze te behouden voor de arbeidsmarkt....'' Ik heb het idee dat we het gewoon zo laten om de 50 plussers af te schrijven. Een gevolg van het luxe idee dat deze generatie wel succesvol zou blijven. Ik tref veel goede leeftijdgenoten die buiten het arbeidsproces staan en als ZZP-er nog proberen iets zinvols te doen. Je hebt geen inkomen, zelfs geen bijstand want het UWV dwingt je dan om de ZZP status op te geven! Hoezo de laatste strohalm wegnemen! Ik blijf van mening dat door de vele vooroordelen de 50 plusser veroordeeld blijft als we niets doen. En we gaan krapte meemaken en dan is het te laat voor deze groep. Een goede overheidssteun kan deze groep aan het werk houden. Ook de keerzijde is dat de mobiliteit stopt want stel je voor dat je bij een overstap -na een tijdelijk dienstverband- op straat komt: dus lekker blijven zitten bij je huidige baan en op je 50ste tegen 17 jaar aanhikken. Werkt zéér motiverend! Of je moet nog steeds een droomjob hebben...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10