Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen ongewijzigd in februari
2 maart 2012 -
Na een stijging in december en januari is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in februari gelijk gebleven ten opzichte van de maand daarvoor. De gemiddelde dekkingsgraad blijft hiermee op het wettelijk minimum van 105 procent. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.
De Nederlandsche Bank (DNB) nam eind vorig jaar de maatregel dat pensioenfondsen moeten rekenen met een gemiddelde marktrente over de voorafgaande drie maanden, in plaats van de dagelijks wisselende rentekoersen.
Uitzonderlijke marktomstandigheden
Door de dalende marktrente in de afgelopen maanden ligt dit gemiddelde aanzienlijk hoger dan bij handhaving van de voorheen gehanteerde methodiek. Vanwege de voortdurende uitzonderlijke marktomstandigheden heeft DNB besloten deze correctie ook toe te passen op de curve van januari 2012. Deze gaat dus ook uit van een driemaands gemiddelde.
"Wij monitoren dagelijks met onze Pensioenthermometer de dekkingsgraad, waarbij we hebben gerekend met de driemaands gemiddelde swaprente," zegt Raymond de Kuiper, Director Risk & Financial Management Consulting bij Aon Hewitt. "Als DNB besluit de rentetermijnstructuur op basis van driemaands gemiddelde swaprentes aan te passen of terug te draaien, dan zal dit een effect hebben op de dekkingsgraad in onze Pensioenthermometer. Vooralsnog handhaven we het driemaands gemiddelde in onze dagelijkse berekeningen’’.
Aandelenmarkten verder omhoog
De zogenoemde swaprente daalde in januari voor looptijden van één jaar met 0,10 procent. Voor looptijden van dertig jaar steeg de swaprente met 0,04 procent. Aandelenmarkten zetten de positieve trend door die in oktober 2011 is ingezet. In februari stegen aandelen gemiddeld 2,6 procent. De stijging sinds oktober 2011 is bijna zestien procent. Grondstoffenmarkten wonnen terrein met een gemiddelde stijging van 3,8 procent en de euro steeg ten opzichte van de dollar met 2,2 procent. Europa blijft in de greep van de eurocrisis, waarbij een reddingspakket van 130 miljard euro voor Griekenland in februari werd goedgekeurd door de Europese regeringsleiders om faillissement af te wenden.