zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jaarverslagen te eenzijdig gericht op financiële prestaties

27 februari 2012 - De jaarverslagen van de Nederlandse AEX-ondernemingen geven een te beperkt beeld van hoe de onderneming waarde creëert en wat de impact van hun bedrijfsvoering is op de maatschappij. De jaarverslagen komen daardoor onvoldoende tegemoet aan de informatiebehoefte van investeerders en andere belanghebbenden. Die conclusie trekt PwC na een analyse van de jaarverslagen over 2010 van alle 25 AEX-fondsen.

Het gemiddelde niveau van een AEX-jaarverslag ligt bovendien lager dan dat van jaarverslagen van ondernemingen uit de FTSE 100, de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs van Londen. 



Integrated reporting
De jaarverslagen zijn langs de meetlat van het 'Integrated Reporting'-model van PwC gelegd en beoordeeld op ruim 60 variabelen die ondernemingsprestaties duiden. Integrated reporting staat voor een nieuwe benadering van publieke verslaggeving. Het maakt een koppeling tussen enerzijds de strategie, governance en de financiële prestaties van een onderneming en anderzijds de sociale, duurzame en economische context waarin het opereert. Investeerders en andere belanghebbenden krijgen daardoor een beter inzicht in de wijze waarop de onderneming zijn strategie uitvoert en wat de impact daarvan is op de maatschappij. Dat is belangrijke informatie voor bijvoorbeeld institutionele beleggers bij hun keuze om wel of niet te investeren of voor consumenten om wel of niet producten te kopen. 

Scores
Bijna zes op de tien AEX-fondsen passen enige vorm van integrated reporting toe. Slechts één op de zes jaarverslagen scoort relatief goed op de verschillende aspecten van integrated reporting. De top in Nederland is dus smal, maar scoort in vergelijking met de top van de FTSE 100 wel bovengemiddeld. Dit impliceert dat organisaties met betere verslagen integrated reporting zien als kans op concurrentievoordeel. Daar staat tegenover dat 42 procent van de AEX-fondsen nauwelijks of geen vorm van integrated reporting toepast. Het gros van de AEX-jaarverslagen scoort bovendien lager dan het gros van de FTSE-jaarverslagen. Ook is het gat tussen betere en slechtere verslagen in Nederland groter dan in het Verenigd Koninkrijk. 

Spannend verhaal
De beoordeelde jaarverslagen richten zich te eenzijdig op de financiële prestaties van de onderneming. Robert van der Laan, partner sustainability en integrated reporting bij PwC, ziet veel Nederlandse bedrijven worstelen bij het inzichtelijk maken van niet-financiële prestaties. "Het vertellen van een spannend verhaal is een kunst. Dat geldt ook voor een samenhangend verhaal over hoe ondernemingen waarde creëren voor aandeelhouders, klanten en medewerkers, welke risico's ze daarbij lopen, welke beheersingsmaatregelen er zijn genomen en wat hun impact is op bijvoorbeeld milieu."

De belangrijkste onderzoeksresultaten
- Gemiddeld scoren de AEX-fondsen op 31 procent van alle 60 aspecten van integrated reporting.
- De jaarverslagen scoren het best op het onderdeel financiele gegevens. Deze gegevens worden echter nauwelijks geïntegreerd met prestatie-indicatoren over strategie, governance, risico's, milieu en sociale zaken.
- De jaarverslagen scoren het slechts op prestatie-indicatoren die de mate van succes van bijvoorbeeld producten of dienstverlening duiden.
- Minder dan de helft rapporteert op basis van de ondernemingstrategie en/of integreert risico's in het jaarverslag.
- Minder dan een derde legt een verband tussen doelen en kritische prestatie-indicatoren (financieel en niet-financieel).
- Zes op de tien jaarverslagen geven geen tot weinig uitleg over hun verdienmodel.
Hoewel 71 procent de doelen van het bedrijf benoemt in hun jaarverslag, geeft slechts een kwart aan welke kritische prestatie-indicatoren ze gebruiken om de progressie op deze doelen te monitoren.
- Bijna alle AEX-fondsen bediscussiëren in hun verslag de factoren die de marktgroei beïnvloeden. Echter, slechts vier procent onderbouwt dit met kwantificeerbare gegevens.
Duurzaamheid komt in alle verslagen terug. Echter, slechts dertien procent integreert dit thema in haar verslaggeving over de ondernemingstrategie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Luchtvaartmaatschappijen rapporteren onvoldoende over MVO
 Tien tips voor een open en eerlijk jaarverslag
 Steeds meer bedrijven hebben duurzaamheidsstrategie
 Bedrijven willen hun duurzame inspanningen meer promoten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10