23 februari 2012 -
Tweederde van de jonge ambtenaren is voorstander van de normalisatie van de rechtspositie van ambtenaren. Dat blijkt uit een enquête van re.Public onder een kleine 250 respondenten over de plannen van D66 en CDA om de status af te schaffen. Oudere ambtenaren zien juist niets in het voorstel: 80 procent is tegen. De vakbonden zijn zeer kritisch over het wetsvoorstel.
Na het reces behandelt de Tweede Kamer een initiatief van Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA) voor een Wet normalisatie rechtspositie ambtenaren. De rechtsbescherming belemmert, blijkt uit de reacties op de stelling dat de status moet worden afgeschaft, de doorstroom binnen de overheid. En ambtenaren die niet goed functioneren, zijn maar moeilijk weg te krijgen. Ook zien jongeren door het gelijktrekken van de rechtsposities in het bedrijfsleven en bij de overheid kans op een betere beloning.
Kwetsbare werknemers
Tegenstanders van het wetsvoorstel wijzen voornamelijk op de kwetsbaarheid van werknemers in een politieke omgeving. Ambtenaren moeten beschermd worden tegen de politieke willekeur van bestuurders, stellen ze. Ambtenaren zijn daardoor niet gelijk aan werknemers in het bedrijfsleven.
Rechtspositie
Re.Public vroeg de bonden naar aanleiding van de enquête om een reactie op het wetsvoorstel. Voorzitter Eric de Macker van CNV Publieke Zaak vindt het 'een gemiste kans' dat het kabinet niet zelf het initiatief heeft genomen tot een goed voorstel te komen 'en daar ook met ons over te overleggen'. De Macker: "Bijna elke partij heeft in haar verkiezingsprogramma iets gezegd over de rechtspositie, maar het kabinet heeft zijn vingers er niet aan gebrand. Nu komen twee Kamerleden met een initiatief dat kwalitatief niet goed is. Een blunder van jewelste."