22 februari 2012 -
Zelfvertrouwen helpt om succesvol te zijn, maar toch moet u niet teveel verwachten van zelfvertrouwen. Een mens kan niet maximaal zelfverzekerd zijn. Dat stelt Michel Bakkenes, specialist en coach op het gebied van faalangst. "Het probleem met zelfvertrouwen is dat u er nooit genoeg van kunt hebben. In het leven heeft u te maken met diverse omgevingen, situaties en verrassingen. Hoe zelfverzekerd u ook bent, er is altijd een uitdaging die onzekerheid met zich meebrengt."
Volgens de mental coach laat zelfvertrouwen ons juist op de meest uitdagende momenten in de steek. "Een belangrijke functie van de hersenen is beschermen tegen mogelijke gevaren. Het brein houdt niet van risico’s en creëert daarom angst als waarschuwingssignaal als we op het punt staan iets nieuws te doen of een risico te nemen."
Denkfout
In het dagelijkse leven helpt Bakkenes, oprichter van De Overwincoach, mensen met het overwinnen van faalangst. "Een denkfout die nogal eens wordt gemaakt is dat mensen verwachten dat zelfvertrouwen alle onzekerheid opheft, maar dat is een valse belofte. Zelfvertrouwen helpt u om makkelijker met uitdagingen om te kunnen gaan, maar het verlost u niet van alle zenuwen. Zelfs de meest zelfverzekerde mensen zijn wel eens bang en onzeker."
Advies
Voor gebrek aan zelfvertrouwen heeft Bakkenes een advies: "Negeer negatieve gedachten die in u opkomen wanneer u actie wilt ondernemen. Op spannende momenten verzinnen uw hersenen allerlei excuses om maar geen actie te hoeven ondernemen. Moed en verstand gaan meestal niet samen. Luister minder naar uw gedachten en volg uw hart.
Een heel interessant artikel die een heel belangrijk en cruciaal element mist. Zelfvertrouwen heeft vrijwel alles te maken met zelfkennis. Vrijwel de meeste methoden komen daar niet in de buurt waardoor die methoden een bepaalde weg bewandelen.
Wanneer men weet welke eigenschappen men van nature bezit, zal zelfvertrouwen op een natuurlijke manier vergroten.
Aansluitend komt hier tevens naar voren dat wanneer men zich dingen probeert aan te leren waarvan men de latenties niet bezit, dit steeds meer energie zal gaan kosten dit te onderhouden, met alle gevolgen voor de betreffende van dien.
Wil men echt zelfvertrouwen vergroten, zal men eerst inzichtelijk moeten kunnen maken wat de persoonlijke basis en eigenschappen van de betreffende is. En dat is nu net in de meeste gevallen de ontbrekende factor.
Zonde. Het scheelt namelijk zoveel tijd en energie en levert doorgaans veel persoonlijke frustraties op.
H.A.
|
|
22
-
02
-
2012
|
08
:
39
uur
Ik ben graag realistisch en sla mijn mind- en lichaamssignalen nooit in de wind of hoe zeg je dat, ook niet als mijn hart te veel te keer gaat of in de schoenen zinkt.
Dit is een beetje erge ongenuanceerde nutteloze rauwkost.
Wie is hiermee gediend?
Dat het een denkfout betreft is mij wel duidelijk geworden. En juist door zaken aan te pakken komt het vertrouwen weer terug. Toch blijf ik erbij dat de een er meer aanleg voor heeft als de ander. Bij mij kwam eigenlijk de diagnose van faalangst en bindingsangst. Ik heb dit eigenlijk in de wind geslagen en ben door gegaan om mijn zelfvertrouwen te vergroten. Nu gaat alles beter. Ik weet niet of het een verkeerde diagnose was of dat het heel dicht bij elkaar ligt?