zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Student twijfelt aan Masteropleiding

22 februari 2012 - Uit onderzoek van StudentenBureau blijkt dat meer dan 75 procent van de studenten de kans klein acht nog te beginnen met een Master. De oorzaak ligt bij de geplande bezuinigingen in het hoger onderwijs. HBO-studenten twijfelen nog sterker: 84 procent betwijfelt te zullen starten met een Master. Ruim één derde van de studenten gaf tevens aan niet te zijn gestart met hun huidige opleiding als ze dit eerder hadden geweten.

Daarnaast maken drie op de vier studenten zich ernstig zorgen of ze nu studieschuld wel kunnen terugbetalen. "Dit is het zoveelste bewijs dat het ondoordachte Hoger Onderwijsbeleid van dit kabinet de kenniseconomie uitholt waardoor de geambieerde top vijf positie achter de horizon verdwijnt," aldus Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA) in reactie op het onderzoek. 



Doodsteek voor kenniseconomie
Voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, Pascal ten Have, sluit zich hier ook bij aan: "Dit onderzoek toont aan dat grote groepen studenten buitengesloten worden als deze wet wordt ingevoerd. Als studentenaantallen met 34 procent teruglopen, is dat de doodsteek voor Nederland als kenniseconomie." 

Nevenactiviteiten
De voorgenomen bezuinigingen brengen hiermee de opleidingsparticipatie van jong potentieel talent sterk terug. Wanneer er minder universitair opgeleiden de arbeidsmarkt betreden, zal het bedrijfsleven hier het negatieve effect van merken. Zo deelde een van de deelnemende studenten zijn bezorgdheid met StudentenBureau: "De huidige bezuinigingen maken het onaantrekkelijk om jezelf te ontwikkelen. Ik zou graag ervaring willen opdoen door middel van een stage, door in het buitenland te studeren of een bestuursjaar te doen. Omdat ik geen exacte studie doe, heb ik weinig zekerheid op een baan. Het is voor studenten juist zo belangrijk om onszelf te onderscheiden door nevenactiviteiten."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfsleven en onderwijs slaan de handen ineen
 Student stelt hoge eisen aan zichzelf in 2012
 Verplicht verstandigheid leren voor studenten
 Young Professional 2. 0 is zelfverzekerd en zelfstandig
 
 
reacties
 
J  |   | 
22-02-2012
 | 
12:07 uur
Ook mijn dochter (VWO profiel NT) twijfelt of ze aan een zware technische masteropleiding moet gaan beginnen. Investeren in jezelf, prima, maar de carriere starten met een ongelooflijk hoge schuld is geen aantrekkelijk vooruitzicht.
francis  |   | 
29-02-2012
 | 
19:29 uur
zelf twijfel ik ook. Mijn HBO opleiding heb ik sinds kort afgerond maar i kwil ook niet na me master met torenhoge schulden zitten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10