zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemers kijken masaal online video tijdens het werk

17 februari 2012 - Pan-Europees onderzoek van Blue Coat Systems toont aanzienlijk gebruik van online video op de werkvloer, met grote verschillen per land. Vooral online nieuwsuitzendingen en filmpjes op YouTube zijn populair bij de Nederlandse kantoorwerkers. De resultaten maken verder duidelijk dat bedrijven binnen de regio nagenoeg geen beleids- of gedragsregels hanteren voor het gebruik van online video door werknemers.

In totaal kijkt 68 procent van de Franse kantoorwerkers naar online video tijdens werkuren, zowel voor zakelijke als puur recreatieve doeleinden. Zakelijke video’s zijn bijvoorbeeld uitzendingen met bedrijfsinformatie die door de werkgever aangeboden worden. In Duitsland daarentegen, kijkt slechts twaalf procent van de werknemers naar online video tijdens werkuren, oftewel een vijfde van hun Franse collega’s. In de overige landen liggen de aantallen hier tussenin: 56 procent in het Verenigd Koninkrijk, 43 procent in Italië en 35 procent in Spanje. In Nederland geeft 44 procent van de werknemers aan online video’s te bekijken tijdens het werk. Vooral nieuwsgerelateerde video’s zijn populair, de helft van de ondervraagden geeft aan hiernaar te kijken (51 procent). Maar ook live sportuitslagen (vijftien procent), YouTube filmpjes (25 procent) of programma’s via uitzendinggemist.nl (acht procent) doen het goed bij Nederlandse werknemers. 



Eigen communicatieplatform
De onderzoeksresultaten laten zien dat de meeste grote en middelgrote ondernemingen van plan zijn online video vaker in te zetten als communicatieplatform. Video zal steeds vaker gebruikt worden voor training, onderwijs, informatie-uitwisseling, motivatie en andere doeleinden. Bijna de helft (49 procent) van de Duitse kantoorwerkers die online video’s bekijken, doet dit voor zakelijke doeleinden. Een snelle rekensom leert dat de andere helft (51 procent) het medium gebruikt voor recreatieve of niet werkgerelateerde doeleinden. Overigens behalen de Duitse werknemers daarmee de hoogste positie voor zakelijk online videogebruik. Zij scoren zelfs bijna twee keer zo hoog als hun Spaanse collega’s, waarvan slechts 25 procent zegt online video’s te bekijken voor zakelijk gebruik. In het Verenigd Koninkrijk is dit 41 procent, in Frankrijk 39 procent en in Italië 31 procent. In Nederland gebruikt 38 procent van de online videokijkers het medium voor puur zakelijke doeleinden. De groep Nederlandse kantoorwerkers die video kijken voor zowel zakelijk als recreatieve doeleinden beslaat 35 procent, 27 procent kijkt video alleen voor recreatieve of niet werkgerelateerde doeleinden. 

Geen beleid
De meerderheid van de ondervraagde medewerkers in Europa geeft aan dat hun werkgever geen beleids- of gedragsregels hanteert voor het kijken naar online video’s tijdens werkuren, informele regels hanteert die online video’s toestaan ‘zolang het de normale werkzaamheden niet stoort’, of dat men niet weet of dergelijke regels bestaan. In Frankrijk zegt 64 procent van de werknemers dat er geen regels zijn over online videogebruik, in het Verenigd Koninkrijk 56 procent, in Spanje 54 procent, in Italië 51 procent en in Duitsland 47 procent. De Nederlandse werknemers worden het minst beteugeld door bedrijfsbeleid voor het bekijken van online video: slechts vijf procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat het hen verboden of onmogelijk gemaakt wordt naar video’s te kijken. De grootse groep (66 procent) zegt dat er ze alleen video’s mogen kijken als het hun werk niet beïnvloed, of bijvoorbeeld tijdens hun lunchpauzes. 

Tijdsduur
Wat betreft de totale tijdsduur die men spendeert aan het bekijken van online video’s, nemen de kantoorwerkers in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het voortouw. Circa twee derde van de respondenten (respectievelijk 66 procent en 65 procent) zegt gemiddeld tussen een en zes uur per week naar online video’s te kijken. Dat is bijna twee keer zoveel als in Frankrijk en Italië (ieder 34 procent) en Spanje (33 procent). In Nederland geeft 37 procent van de online videokijkers toe hier gemiddeld tussen een en zes uur per week aan te spenderen. 

Balans
Robbert Verdonk, Key Account Manager Benelux van Blue Coat Systems: "Het onderzoek maakt duidelijk dat het online videogebruik toeneemt bij ondernemingen en overheidsinstellingen in heel Europa. Vaak worstelen deze organisaties met de balans tussen online videogebruik voor zakelijke doeleinden en voor recreatieve of niet werkgerelateerde doelen. Bovendien mag het kijken naar online video’s de prestaties van bedrijfsapplicaties niet in gevaar brengen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer mag onbelemmerd tv en YouTube kijken via pc
 IT-beheerder: verbied WK kijken op het werk
 Sociale netwerken, shoppen en video´s leggen netwerk plat
 Bedrijfsnetwerk overbelast door recreatief gebruik
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10