Carnaval bezorgt economie kater van 1,8 miljoen ziektedagen
16 februari 2012 -
Carnaval bezorgt de economie een stevige kater: van de feestvierders meldt bijna vijftien procent zich na carnaval ziek bij de baas. Dit blijkt uit een onderzoek onder meer dan 950 bezoekers van Feestkleding365.nl. De meesten blijven een dagje thuis om bij te komen, maar een kleine groep plakt er soms wel een hele week aan vast.
"Als je deze cijfers doortrekt naar de werkende bevolking, heb je het over maar liefst 1,8 miljoen ziektedagen," zegt José Cabrera y Charro, eigenaar van Feestkleding365.nl. Bovendien zijn er grote regionale verschillen. Boven de rivieren meldt bijna 28 procent zich een of meerdere dagen ziek. Onder de rivieren is dan minder dan de helft: dertien procent van de Brabanders, en minder dan tien procent van de Limburgers. "Dat komt omdat import-carnavallers vaker in het weekeinde feestvieren en maandag weer naar het werk moeten. Brabanders en Limburgers nemen gewoon de week vrij."
Brabanders meest ontrouw tijdens carnaval Wie met de komende carnaval een avontuurtje wil beleven, kan de polonaise het beste in Brabant lopen. Maar liefst 22,1 procent van de Brabanders gaat tijdens de carnaval wel eens vreemd. In Limburg ligt dat percentage veel lager: nog geen zes procent. Ook de Flevolanders en de Overijsselaren grijpen hun kans: 17,6 procent neemt het even niet zo nauw met de echtelijke trouw. Het gemiddelde percentage ligt voor Noord- en Zuid-Holland op bijna zestien procent. Verder is er een duidelijk verband tussen de gretigheid waarmee mensen tijdens carnaval vreemdgaan, en de prijs van hun outfit. Wie meer dan 200 euro uitgeeft, lijkt slechts één ambitie te hebben: seks!
Limburgers zijn grootste drinkers De gemiddelde carnavaller viert 2,6 dagen carnaval en drinkt 25,8 bier. Limburgers zitten hier ruim boven met gemiddeld bijna 36 glazen per persoon, gevolgd door de Drentenaren (31,3 glazen) en de Brabanders (31,2). Dan volgen Gelderland (28,8), Utrecht (28,2), Zeeland (25,8), Overijssel (23,8), Friesland (23,5), N-H (21,7), Z-H (16,8) en de broodjenuchtere Flevolanders (16,3).
Niet echt informatie waar ik op zit te wachten. Voor de economie in de plaatsen waar carnaval wordt gevierd, is het een zegen, vooral voor de horeca, de feestkleding winkels, de taxi's en het openbaar vervoer. Na het carnaval wordt het feest voor de scheidingsadvocaten, dus schrijf niet dat het voor de economie slecht is, dus gewoon een onzinverhaal.
Het klink natuurlijk wel heftig 1,8 miljoen ziektedagen maar ik zet wel flinke vraagtekens bij dit onderzoek. Uiteraard is het een bekend verschijnsel dat het regent met ziekmeldingen op de maandag na het caranvalsweekend. Het merendeel zal echter worden opgenomen als vrije dagen, zeker gezien de onzekere situatie verwacht ik niet dat veel mensen nu dit risico gaan lopen.