8 februari 2012 -
Het gemiddelde verzuim over het hele jaar 2011 is uitgekomen op 4,5 procent. Dat is hoger dan 4,3 procent verzuim in 2010, maar lager dan 4,6 procent verzuim in de eerste helft van 2011. In de tweede helft van 2011 heeft zich dus een verzuimdaling ingezet. Dat blijkt uit een analyse van 365, waarover Blikopnieuws bericht
"Die daling heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Nederlanders in de tweede helft van 2011 somberder zijn geworden over de economie. In economisch zwaar weer nemen mensen nu eenmaal geen financiële risico’s. En verzuim in bedrijven waar het salaris bij ziekte niet tot 100 procent wordt betaald is een financieel risico. Ook de angst voor baanverlies op de huidige krappe arbeidsmarkt speelt waarschijnlijk een rol," aldus Dr. Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij 365/ArboNed.
Langer ziek
Er wordt minder verzuimd, maar het aandeel van psychisch verzuim neemt toe. In 2010 was zeventien procent van de verzuimdagen te wijten aan psychische problemen, in 2011 was dat twintig procent. Ook duurt het verzuim bij psychische klachten langer: 141 dagen in 2010 en 147 dagen in 2011.
Bron:Blik op Nieuws
Er staat duidelijk verzuim, dit kan inhouden, dat er meer mensen blijven werken, terwijl zij ziek zijn.
Mijn ervaring heeft mij geleerd, dat een bepaald percentage later (soms jaren later) langduriger ziek worden met meer verzuim dagen. In mijn ogen zou het verstandig zijn om deze omissie ook in de cijfers te verwerken, anders zijn wij niet objectief bezig en krijgen wij een vervuiling van de jaarcijfers, lijkt mij.