zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft fusies en overnames in opkomende markten strandt

30 januari 2012 - Door een gebrekkige voorbereiding strandt de helft van de fusies en overnames die West-Europese en Amerikaanse bedrijven willen doen in opkomende markten. Belangrijkste redenen zijn dat bedrijven zich oncomfortabel voelen bij de lokale waardering van de overnamekandidaat. Dat er sprake is van overheidsbemoeienis, een gebrek aan transparante financiële informatie of dat wet- en regelgeving onvoldoende wordt nageleefd door de overnamepartner.

Dat stelt PwC in haar rapport ‘Getting on the right side of the delta’, opgesteld na twintig diepte-interviews met dealmakers en een analyse van de succesfactoren bij 200 fusie- en overnametraject in opkomende economieën. 



Belangrijke manier om groei te realiseren
Het doen van fusies en overnames in opkomende markten is voor veel bedrijven een belangrijke manier om groei te realiseren gezien de beperkte mogelijkheden in de eigen (thuis)markten. In totaal investeerden West-Europese en Amerikaanse bedrijven in 2011 bijna 170 miljard Euro in fusies en overnames in opkomende economieën. Dat had echter meer kunnen zijn, want van de onderzochte voorgenomen deals strandde de helft in de externe due-dilligence fase.
Toch verwacht PwC dat het aantal fusies en overnames in opkomende markten komend jaar zal toenemen. Daarbij zijn de BRIC-landen voor de hand liggende keuzes, maar ook landen als Nigeria, Indonesië en Mexico hebben potentieel interessante overnamekandidaten. Bedrijven die op overnamepad zijn moeten weloverwogen keuzes maken, zeker gezien de beperkte financiële middelen in de markt om fusies en overnames te financieren. 

Verklein de kans op een slechte deal

Oscar Kinders, hoofd van PwC's Transactions Group, "De kans dat een onderneming een slechte deal aangaat in een opkomende markt is veel groter dan in traditionele markten. Maar het verschil hoeft niet zo groot te zijn als het op dit moment is. Door goed voorbereid een markt te betreden kunt u als bedrijf de kans op een slechte deal substantieel verkleinen en de kans vergroten om het maximale uit de transactie te halen." 

Vijf aanbevelingen

PwC doet vijf aanbevelingen die bedrijven helpen aan de 'goede kant van de streep' te eindigen. 

1. Ontwikkel vooraf een strategie voor overnames in opkomende markten
 
Wacht niet totdat er een deal 'langskomt'. Volg ontwikkelingen in deze markten en de belangrijkste spelers op de voet, inclusief potentiële nieuwe concurrenten 

2. Kies duidelijk in welke opkomende markten u actief wilt zijn 
Met name het midden- en kleinbedrijf kan de meeste synergie realiseren via eerst één strategische 'platform' overname, om van daaruit te groeien via kleinere acquisities 

3. Zorg dat u lokaal aanwezig bent
 
Zo kunt u de verschillende stakeholders waaronder potentiële partners en overheden spreken, beter richting geven aan de due diligence en het marktpotentieel begrijpen om een juiste waardering te maken 

4. Zorg dat u de juiste mensen kiest
 
Uiteindelijk bepaalt dit of een deal succesvol zal zijn of niet. Dit geldt zowel voor de keuze van externe adviseurs als van de eigen mensen die uiteindelijk een succes van de fusie of overname moeten maken 

5. Ontwikkel 'best practices' bij het doen van deals in opkomende markten
Wees hierin creatief. Een traditionele, West-Europese, aanpak voor het doen van deals in opkomende markten volstaat vaak niet. Denk hierbij aan zaken als: additionele due diligence op het gebied van corporate governance, marktpraktijken en politieke risico's, het gebruik van optie analyse bij waarderingen en aan earn-outs of minderheidsbelangen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland is wereldleider in internationale fusies en overnames
 Twijfels over fusies en overnames ondanks bomvolle oorlogskas
 Recordaantal fusies en overnames in China
 Investeerders verleggen aandacht van wind en zon naar biomassa
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10