24 januari 2012 -
Slechts één op de vijf Europeaanse werknemers vindt de sfeer in het bedrijf goed en motiverend. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van StepStone dat onder 8.000 deelnemers is gehouden. Van de Europese werknemers zegt maar 21 procent tevreden te zijn met de werksfeer. Daarentegen zegt 42 procent van de respondenten dat de werksfeer in hun bedrijf slecht is en hen teleur stelt.
De rest van de werknemers verklaart over het algemeen tevreden te zijn met de werksfeer, al zijn er wel een aantal slechte aspecten.
Nederlandse sfeer
Ook Nederlanders zijn over het algemeen ontevreden over hun werksfeer. Hier zegt 33 procent een slechte en teleurstellende werksfeer te hebben. Maar 26 procent van de Nederlandse werknemers is tevreden met de werksfeer binnen hun bedrijf en zegt dat de sfeer motiveert. De rest van de respondenten verklaart dat ze ondanks een aantal negatieve aspecten wel tevreden zijn. "De resultaten van dit onderzoek zijn verrassend. Vooral omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat Nederlanders gepassioneerd zijn door hun werk. Het verbaast mij dat Nederlanders van hun werk houden, maar de werksfeer niet prettig vinden. Blijkbaar heeft dit geen effect op elkaar," zegt Piet Derriks, directeur StepStone.
Duitsland versus Noorwegen
Het onderzoek laat verder nog veel verschillen zien tussen de Europese landen. De werknemers in Duitsland, Oostenrijk en Denemarken zijn het meest ontevreden met de werksfeer. In Duitsland zegt bijna één op de twee niet gelukkig te zijn met de werksfeer. Een hoog resultaat, helemaal in vergelijking met Noorwegen. Hier verklaart slechts negentien procent niet gelukkig te zijn met de werksfeer.
Een ander land waar de werknemers erg gelukkig zijn met de relatie met zijn of haar collega’s, is Frankrijk. Één op de drie Franse werknemers zegt tevreden te zijn over de werksfeer. Slechts 24 procent van de Franse werknemers is ontevreden over de werksfeer binnen het bedrijf.
Met een dergelijke weergave kunnen doorsnee managers niet zo heel veel. Immers, als de vraagstelling niet bekend is kan er van alles worden geconcludeerd en krijg je uiteindelijk ook dit soort weergaven.
Het is bijzonder moeilijk een dergelijk \'generiek\' onderzoek te doen alleen al om het gegeven dat een Duitser geen Fransman is en een Deen nu eenmaal geen Nederlander. Hoe graag we ook Europeaan willen worden.