20 januari 2012 -
In veertien van de G20 landen heeft de economische groei sinds 1990 arme mensen van deze landen vaak niet bereikt. Dit blijkt uit het rapport 'Left behind by the G20?' van Oxfam Novib. Directeur Campagnes Tom van der Lee: "Het rapport maakt duidelijk dat economische groei de armsten amper heeft bereikt. De crisis treft hen vervolgens ook nog het hardst. Als de G20 de armoede wil aanpakken, moet er herverdeling plaatsvinden; beleid dat de inkomsten van arme mensen laat stijgen ten opzichte van de rijken."
Het 'Left behind by the G20?'-rapport geeft een nieuwe analyse van inkomensongelijkheid in de G20 landen. Het rapport laat zien dat die ongelijkheid van 1990 tot 2010 het snelst steeg in Rusland, China, Japan en Zuid-Afrika. Het rapport voorspelt dat ruim één miljoen mensen in Zuid Afrika het volgende decennium onder de armoedegrens terecht komt als de groeiende inkomensongelijkheid niet wordt aangepakt. Inkomensongelijkheid is ook aan het toenemen in rijke landen als Canada, Groot-Brittannië en Duitsland.
Zuid-Korea
Zuid-Korea is het enige rijke land dat de afgelopen twee decennia erin geslaagd is om deze ongelijkheid terug te dringen. Van de opkomende economieën hebben Brazilië, Argentinië en Mexico dat ook gedaan, maar de inkomensongelijkheid is nog steeds hoog en meer vooruitgang is nodig.
In Brazilië zijn tussen 1999 en 2009 bijna twaalf miljoen mensen aan de extreme armoede ontsnapt (inkomsten minder dan 1,25 dollar per dag). Hierdoor is het aandeel mensen dat in armoede leeft gedaald van één op de negen naar één op de 25. Dankzij economische groei én afname in inkomensongelijkheid. Als in het aanstaande decennium de ongelijkheid met dezelfde voortvarendheid wordt aangepakt, dan daalt de armoede met nog eens 80 procent.
Bedreiging
Oxfam overhandigt het rapport aan de Mexicaanse president tijdens het World Economic Forum in Davos volgende week. Vorig week stelde een deskundigenpanel van het World Economic Forum dat ernstige inkomensongelijkheid momenteel de grootste bedreiging is voor de wereld. Dit jaar zit Mexico de G20 voor.
De helft van 's werelds arme mensen woont in een G20-land, kwantitatief moet daar de belangrijkste slag tegen de mondiale armoede geleverd worden. Tom van der Lee: "De G20 zet zich formeel in voor een inclusieve en duurzame groei, maar dient nu boter bij de vis te leveren."
Vijf maatregelen
Het rapport noemt vijf beleidsmaatregelen die overheden kunnen treffen om ongelijkheid te verminderen en dat de samenstelling van de maatregelen voor elke nationale context anders dient te zijn. De vijf zijn: subsidies omwille van herverdeling, universele gezondheidszorg en onderwijs, progressieve belastingen, beslechting van barrières voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen; en landhervormingen.