30 december 2011 -
Bij dalende omzet in consulting en diensten in Nederland slaagt de ICT sector erin zijn winstgevendheid, rendement en solvabiliteit te verbeteren. Dat is vooral te danken aan groei van export en offshoring. Dat blijkt uit AME ICT TOPSCORERS 2012, het jaarlijkse onderzoek van AME Research naar de financiële prestaties van 100 vooraanstaande ICT ondernemingen. Gemiddeld is de sector financieel gezond. In 2012 neemt de werkgelegenheid verder af.
Het onderzoek heeft betrekking op een totale omzet van 89,2 miljard euro in 2010 gerealiseerd door 457.028 werknemers gemeten in voltijdbanen. Deze ondernemingen realiseerden in 2010 in Nederland een omzet van 30,5 miljard euro oftewel 34 procent van hun totale omzet. Daaraan werkten in voltijdbanen in Nederland 116.360 werknemers mee. Daarmee is het rapport representatief voor de ICT sector in Nederland.
Export
Het onderzoek is gebaseerd op de officiële jaarverslagen van 2006-2010, marktinformatie tot en met heden en projecties voor 2012. De binnenlandse omzet blijft achter bij de trend van het Bruto Binnenlands Product. De buitenlandse- of exportomzet toont beduidende groei. Export is belangrijk voor de ondernemingen die gemiddeld teveel op Nederland zijn gericht. In Nederland ging in 2010 7,2 procent van het totale aantal voltijdbanen bij de 100 bedrijven verloren.
Uiteenlopende prestaties
De financiële prestaties lopen sterk uiteen. Winnaar in 2010 is ASML dat een heel sterk jaar doormaakte en 275,5 punten behaalde. Daarna volgen BE Semiconductor, AND, ASMI, Accountview, AFAS Software, Nspyre, Avenade Nederland, Trust en Agrovision op plaats tien. Onderin zitten de financieel zwakke ondernemingen. TSS komt op plaats 90 met nog juist een positief getal. Een negatieve uitkomst is weggelegd voor Penta Scope, QNH, het Zweedse IBS, QAD Netherlands, DPA Flex, SaaSplaza, Inter Access, Stoas Holding, Triple P en Vivenda Media Groep. Deze bedrijven hebben nog heel wat te organiseren om hun winstgevendheid te verbeteren.
Beter rendement
Het rendement op het totale vermogen is in 2010 verbeterd naar 8,8 procent en trekt verder aan omdat de ondernemingen alerter dan voorheen bezuinigen en er een realistischer perspectief op de toekomst ontstaat. Met een gemiddelde solvabiliteit van 38,7 procent is de sector financieel gezond te noemen. Het rapport is de zestiende jaargang en gepubliceerd in Excel waardoor gebruikers zelf met de data kunnen manipuleren.