Miljardenschade dreigt door onveilige opslag bedrijfsdata
29 december 2011 -
Zo'n 85 procent van alle computerdata van de Nederlandse bedrijven loopt het gevaar kwijt of beschadigd te raken door diefstal, brand, andere calamiteiten of onzorgvuldig gebruik. Het verliezen van alle data kan voor een bedrijf desastreuze gevolgen hebben. Als dit op grotere schaal gebeurt, lijdt de Nederlandse economie zelfs vele miljarden euro's schade.
Daarvoor waarschuwt IASO Backup Technology op een moment dat er een mijlpaal is bereikt bij het opslaan van bedrijfsgegevens via online backup. Inmiddels maakt vijftien procent van het Nederlandse bedrijfsleven, zo'n 100.000 bedrijven, daarvan gebruik.
Online backup
Hoewel de technische mogelijkheden er al lang zijn, laten nog niet alle bedrijven hun bedrijfsgegevens via internet opslaan op een server elders. Kleinere bedrijven maken soms helemaal geen backup, grotere bedrijven zetten hun data op een externe harde schijf of sjouwen dagelijks met computerbanden heen en weer.
Omdat computers en servers regelmatig gestolen worden bestaat het gevaar dat bedrijfsgegevens verloren gaan. Ook raken banden beschadigd door vervoer of verkeerd gebruik en worden gegevens soms te laat of helemaal niet gebackupt. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 83 procent van de bedrijven dataverlies niet overleeft en failliet gaat.
Alles kwijt
"Ze zijn alles kwijt. Hun gegevens van klanten, hun voorraadbestanden, leveringsbonnen, facturen, offertes. Ze kunnen geen jaarcijfers leveren, personeel en leveranciers kunnen niet uitbetaald worden en banken trekken het krediet in. Daarom is dit voor veel bedrijven het begin van het einde. Op landelijke schaal bedraagt de schade vele miljarden," stelt Chief Technology Officer Johan Jongsma van IASO.
"Bovendien is een band of tape een kopie van het bedrijf. Je wilt toch niet dat die in verkeerde handen valt," zegt hij. Hoe reëel het gevaar van dataverlies is bleek onlangs nog, toen in Suriname het Ministerie van Justitie afbrandde en alle gegevens verloren gingen in het vuur.
Ik vraag me dan toch af wát nu het veiligste is. Een kopie van \\\'\\\'de company\\\'\\\' op een locatie opslaan waar je geen controle over hebt (Online Backup), of gewoon zoals m.i. nog steeds de meest snelle, veilige en flexibele oplossing als Tape Backup.
De Tapes zijn encrypted met een een zwaar encpryptie algoritme en zijn dus écht niet zomaar te decrypten...