22 december 2011 -
Flexibel werken is niet alleen goed voor de reputatie of om werknemers te trekken, het is daadwerkelijk goed voor de gezondheid en het welzijn van werknemers, vermindert het ziekteverzuim en versterkt de betrokkenheid bij de organisatie. Het laatste bewijs voor het feit dat resultaten tellen, en niet waar of wanneer die behaald worden, is afkomstig van Erin Kelly en Phyllis Moen, hoogleraren Sociologie aan de University of Minnesota.
Zij bestudeerden meer dan 600 kantoormedewerkers voor- en nadat ze flexibel gingen werken. De hoogleraren onderzochten daarbij veranderingen in gezond gedrag en gezondheid bij werknemers die wel en niet flexibel werkten binnen dezelfde organisaties. Er bleek inderdaad dat de verschuiving van de nadruk op de aanwezigheid op kantoor naar de nadruk op daadwerkelijke prestaties gezond gedrag en welzijn stimuleert.
Betere nachtrust
Werknemers die flexibel gingen werken meldden dat ze bijna een uur extra sliepen op werkdagen. Ze voelden zich minder verplicht om toch te gaan werken als ze ziek waren en gingen eerder naar een dokter indien nodig, ook als ze het zeer druk hadden. Verder hadden deze werknemers het gevoel meer controle over hun tijd te hebben en kwam hun werk-prive balans minder vaak in gedrang. Hierdoor sliepen ze beter, hadden ze meer energie, voelden ze zich gezonder en minder gestresst. Om het lijstje positieve resultaten compleet te maken, meldden ze zich minder vaak ziek en meer betrokken bij hun werk.
Bron:Management Issues