Werkgelegenheidsverwachting eerste kwartaal 2012 bescheiden positief
15 december 2011 -
De algemene verwachtingen van de Nederlandse werkgevers over de werkgelegenheid voor de periode januari t/m maart 2012 zijn bescheiden positief, zo blijkt uit de Arbeidsmarktbarometer van Manpower. Het netto werkgelegenheidscijfer komt uit op +drie procent. Dat is twee procentpunten hoger dan vorig kwartaal en hetzelfde als voor het eerste kwartaal van 2011.
Werkgevers in de sector Zakelijke dienstverlening zien het nieuwe jaar het meest optimistisch tegemoet. Zij rapporteren bovendien de hoogste sectorverwachting sinds Q2 2009.
Verbeterde verwachting
Het netto werkgelegenheidscijfer daar stijgt met vier procentpunten: van +zes procent voor Q4 2011 naar +tien procent voor Q1 2012. Ook in vergelijking met een jaar geleden is de verwachting sterk verbeterd, met negen procentpunten. De somberste netto werkgelegenheidscijfers worden gerapporteerd door werkgevers in de sectoren Productiebedrijven (-zeven procent) en Groothandel, detailhandel & horeca (-twee procent), in beide gevallen een daling met acht procentpunten ten opzichte van Q4 2011.
Negatieve berichtgeving
Haiko van der Pol, Directeur Marketing & Communicatie van Manpower: "Door alle berichtgeving over de schuldencrisis en over de krimp van de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2011, zou je meer pessimisme verwachten. Het is inderdaad weleens moeilijk om ons te realiseren dat we ondanks de onrust nog steeds in een van de meest welvarende landen van de wereld leven, met een van de laagste werkloosheidspercentages van Europa. In de voor onze economie belangrijke buurlanden België en vooral Duitsland rapporteren werkgevers voor Q1 2012 eveneens positieve netto werkgelegenheidscijfers, respectievelijk +vijf procent en +tien procent. Werkgevers in Nederland hebben echter over het algemeen hun personeelsbestand op orde en baseren hun verwachtingen voor het volgende kwartaal op de realiteit van hun eigen bedrijfsvoering. Tot er weer meer positieve signalen uit de markt komen, zullen werkgevers - om flexibel, snel en concurrerend te blijven - hun inhuur onder controle houden en pas medewerkers toevoegen als ze echt nodig zijn. Deze voorzichtigheid wordt in de Arbeidsmarktbarometer voor Q1 2012 daar weerspiegeld waar bijna negen van de tien werkgevers verwachten geen veranderingen aan te brengen in hun personeelsbestand."
Sectoren
In zes van de negen Nederlandse sectoren verwachten werkgevers in het eerste kwartaal van 2012 nieuwe medewerkers aan te zullen nemen. Meest positief is zoals eerder genoemd de sector Zakelijke dienstverlening. Een positieve tendens blijkt eveneens uit de cijfers in de sectoren Landbouw, bosbouw & visserij (+vier procent), Bouw (+vier procent), Overheid & maatschappelijke dienstverlening (+drie procent) en Transport, opslag & communicatie (+vier procent). Een daling van het personeelsbestand wordt voorzien in de sectoren Productiebedrijven (-zeven procent) en Groothandel, detailhandel & horeca (-twee procent).
"Het cijfer voor Productiebedrijven evenaart het laagste ooit in die sector sinds de start van het onderzoek in Q3 2003," zegt Van der Pol. "Dit zou onder meer te maken kunnen hebben met de grote voorraden bij veel bedrijven waar vanwege het onzekere economische klimaat te weinig nieuwe orders tegenover staan."
Regio's
Op het oosten na, waar de werkgelegenheidsverwachting met 3 procentpunten daalt vergeleken met het vorige kwartaal, zijn de Nederlandse regio's min of meer stabiel in hun werkgelegenheidsverwachtingen voor Q1 2012. Het bescheiden negatieve cijfer -een procent uit Q4 2011 wordt in het noorden voor Q1 2012 gehandhaafd; het positieve +drie procent in het zuiden eveneens. In het westen daalt de werkgelegenheidsverwachting nauwelijks: van +een procent in Q4 2011 naar nul in Q1 2012. Het netto werkgelegenheidscijfer van +drie procent in het oosten is weer bijna op het niveau van Q1 2011 (toen was het +vier procent).
Internationaal
De Manpower Arbeidsmarktbarometer geeft voor Q1 2012 positieve netto werkgelegenheidsverwachtingen aan voor 31 van de 41 landen en gebiedsdelen. In 30 landen en gebiedsdelen zijn de cijfers vergeleken met drie maanden geleden gedaald. Op jaarbasis zijn de verwachtingen in 23 landen en gebiedsdelen lager, maar stabiel of verbeterd in zestien.
De meest positieve werkgelegenheidsverwachtingen worden gerapporteerd door werkgevers in India, Brazilië, Taiwan, Panama en Turkije. Meest pessimistisch is men in Griekenland, Hongarije en Italië, waar het percentage werkgevers dat verwacht hun personeelsbestand te verkleinen hoger is dan het percentage dat verwacht het aantal medewerkers uit te breiden.
In dertien van de 22 EMEA-landen uit het onderzoek worden weliswaar positieve werkgelegenheidsverwachtingen gemeld, maar deze zijn in zeventien landen zwakker dan drie maanden geleden en in elf landen zwakker dan vorig jaar. De beste cijfers in de EMEA-regio komen van werkgevers in Turkije, Israël en Duitsland; de laagste cijfers uit Griekenland en Hongarije.
Netto werkgelegenheidscijfer
Het netto werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt in het volgende kwartaal de personele bezetting te reduceren, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht de personele bezetting uit te breiden. Het resultaat van deze berekening wordt gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aantal werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen van hun personele bezetting, groter is dan het aantal werkgevers dat het personeelsbestand verwacht te reduceren. Het netto werkgelegenheidscijfer is dus een indicator van de stemming op de arbeidsmarkt voor het komende kwartaal.