14 december 2011 -
Bijna tweederde van de Nederlanders laat zijn baas niet toe als ‘vriend’ op Facebook. Het merendeel van de Nederlanders vindt echter wel dat de baas zijn werknemers mag aanspreken op hoe zij zich presenteren op social media. Vooral vrouwen zijn terughoudend in het delen van persoonlijke informatie via social media. Ook zoeken zij minder snel vacatures via netwerken als LinkedIn.
Dat blijkt uit Het Nationale Werkonderzoek 2011 van JobTrack.nl, uitgevoerd Intelligence Group door onder 28.153 respondenten.
Vrouw houdt werk en privé liever gescheiden
Vrouwen en mensen met kinderen houden werk en privé het meest gescheiden op internet. Het percentage dat de baas niet toelaat als ‘vriend’ op Facebook loopt op naarmate men ouder wordt, tot 75 procent in de leeftijdsgroep van 55 tot 64 jaar. Hoewel de meeste mensen hun baas niet toelaten als ‘vriend’, vindt meer dan de helft van de Nederlanders dat de baas werknemers wel mag aanspreken op hoe zij zich presenteren op social media. Marco de Weerd van JobTrack.nl: "Nederlanders vinden dat een baas vrij veel mag zeggen over de presentatie van werknemers. Maar, je ziet dat er wel een groot verschil is tussen presentatie in social media en presentatie op de werkvloer. Ruim 90 procent vindt bijvoorbeeld dat de baas een werknemer mag aanspreken op zijn persoonlijke hygiëne, een iets minder grote groep vindt dat de baas ook wat te zeggen heeft over (zichtbare) tattoos of piercings. Als je dat vergelijkt is de groep mensen die vindt dat de baas ook iets te zeggen heeft over presentatie op social media eigenlijk relatief klein."
Vooral man zoekt vacatures via social media
Slechts achttien procent van de Nederlanders zoekt vacatures via social media. Vooral mannen en hoogopgeleiden zoeken op deze manier naar een baan. LinkedIn is hiervoor nog altijd het meest populaire kanaal. "Opvallend is dat vrouwen op alle gebieden terughoudender lijken te zijn dan mannen als het gaat om social media. Bij mannen lopen beide werelden blijkbaar steeds meer in elkaar over en worden alle kanalen gebruikt om zich te profileren," aldus De Weerd.
Je baas (leidinggever lijkt me meer 2012) als vriend kan, maar lijkt me geen strak plan in verband met integriteit.
Binnen Agamedes geef je gewoon je baas op als leidinggever en dan is het in een keer duidelijk. Het leuke is dat als je je baas als leidinggever opgeeft, je zelf de kwalificatie ''medewerker'' krijgt, is alles meteen duidelijk.
Werven of solliciteren via de huidige sociale media, tja, ze zijn er niet voor bedoeld en ook niet geschikt voor. Daar brengen we met Agamedes verandering in omdat daar door een 360 graden methodiek zowel het opleuken van CV's en bedrijfsinfo voorkomen wordt.
L.
|
|
17
-
12
-
2011
|
09
:
54
uur
Ik vind Facebook sowieso geen platform voor alles wat maar met je baan te maken heeft, behalve wanneer je wat leuks heb meegemaakt, of er lol in hebt, of lekker geluncht hebt met een collega, feestje, dat soort dingen.
Je kunt niet discreet genoeg zijn met dit soort media, die 300 vrienden hebben ook weer 300 vrienden, een olievlek is er niks bij.
Den Bruut
|
|
26
-
03
-
2012
|
23
:
14
uur
Het wordt tijd dat mensen gewoon doen waarvoor ze zijn aangesteld en dat is werken en dat geldt al helemaal voor bazen en leidinggevenden of hoe de beestjes ook een naam geeft. Anders wegsnoeien. Men heeft teveel tijd om andere dingen te doen dan waarvoor men wordt betaald!! Dus zweep erover!!
Het gaat om productiviteit en resultaatgerichtheid en niet dat gesurf en gegame op dat internet de godganse dag. Europa gaat naar de klote op deze manier! Kijk een keer naar de Chinezen! Die werken tenminste.