zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier economische scenario's voor Eurozone in 2012

7 december 2011 - Monetaire verruiming via een liquiditeitsinjectie van de Europese Centrale Bank, gecontroleerde faillissementen voor de landen met de grootste schulden, een Griekse exit en het oprichten van een nieuwe kleinere muntunie, zijn vier mogelijke economische scenario's voor de Eurozone in 2012. Dat schrijft PwC in haar rapport: 'What next for the Eurozone - Possible scenarios for 2012'.

Voor ieder scenario wordt de impact becijferd op de inflatie en het BNP van de Eurozone in de periode 2012-2016.



Vier mogelijke scenario's

Scenario 1 - Monetaire verruiming 
De Europese Centrale Bank krijgt de ruimte om op grote schaal liquiditeit te verstrekken aan kwetsbare economieën. Hiermee wordt een recessie voorkomen en blijven de rentetarieven laag op de korte termijn. Tegelijkertijd stijgt de inflatie met meer dan de afgesproken 2 procent en daalt de waarde van de euro.

Scenario 2 - Gecontroleerd faillissement 
Een programma gericht op het gecontroleerd failliet laten gaan van de landen met de grootste schuldenlast wordt uitgerold. Wat zorgt voor van economische krimp en toenemende schulden, gevolgd door een langdurige recessie van twee tot drie jaar. Hiermee levert de Eurozone en dus ook Nederland ca. 5 procent van haar BNP in. Door kapitaalvlucht daalt de euro met maximaal 20 procent in waarde ten opzichte van de dollar.

Scenario 3 - Griekse exit 
Overeengekomen wordt dat Griekenland de Eurozone verlaat. Dit zal leiden tot een sterke verslechtering van de Griekse economie, een snelle ontwaarding van de nieuwe munt en een hoge inflatie. De Eurozone probeert haar munt te beschermen via strengere begrotingsregels en andere maatregelen om het vertrouwen van investeerders te versterken. De strengere begrotingsdiscipline in de rest van de Eurozone zorgt voor een recessie die tot twee jaar kan duren.

Scenario 4 - Een nieuwe kleinere muntunie
Frankrijk en Duitsland scharen zich achter de gedachte dat de Eurozone in zijn huidige vorm niet meer houdbaar is. Dit maakt de weg vrij voor een nieuw, kleiner en strakker geregisseerd samenwerkingsverband. De 'nieuwe euro' zal sterk in waarde stijgen, waardoor de invoer van de deelnemende landen een grote groei kent. De landen die niet deelnemen kennen een sterk waardeverlies van hun munt en een grote economische krimp. 

Ook impact buiten Europa
Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC in Nederland: "Nederland is als kleine open economie zo mogelijk nog gevoeliger voor de huidige ontwikkelingen dan de andere landen van de Eurozone. Maar ook buiten de Eurozone zal de impact van deze scenario's gevoeld worden. Landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kunnen een dalende export verwachten en problemen in hun bankensector. Tegelijkertijd zal er sprake zijn van toenemende kapitaalstromen, omdat deze landen worden gezien als veilige markten. Landen als China worden met name geraakt in hun export." 

Verrassingen
"We moeten rekening houden met verrassingen volgend jaar. De onzekerheid waar we nu mee te maken hebben, is ongekend. Hoewel de vier scenario's sterk verschillen, hebben ze een belangrijk gemeenschappelijk punt. We gaan onherroepelijk richting nieuwe strengere begrotingsregels, wat op korte termijn de economische groei zal belemmeren in Nederland. Door de toenemende druk op de markten en de aanstaande herfinanciering van grote delen van staatsschulden, is het steeds waarschijnlijker dat een oplossing in het eerste kwartaal van 2012 geforceerd zal worden," besluit Velthuijsen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Scenariodenken is aanvulling op risicomanagement
 Eurocrisis baart consument meer zorgen dan kredietcrisis
 Snelgroeiende markten groeien bijna viermaal zoveel als eurozone
 Politieke oplossing voor Europa cruciaal
 
 
reacties
 
NumoQuest  |   | 
7-12-2011
 | 
08:41 uur
Eigenlijk is dit vrij domme retoriek. Wat is er aan de basis aan de hand?

Vriendengroepje leent geld aan een vriend die het allemaal niet zo nauw heeft genomen en wat blijkt? Dat vriendje heeft keer op keer gelogen en dat zo goed gedaan dat de rest van het vriendengroepje er een beetje is ingetuind.

Nu wil het geval dat men beetje bij beetje tot de conclusie komt dat die ene vriend al het geleende geld eigenlijk helemaal niet meer terug kan betalen. Want de beloofde teruggaves heeft hij namelijk gedaan van het geld dat hij later heeft geleend.

Het wordt eigenlijk nog veel erger. De overige lenende vrienden, hebben hun geld eigenlijk weer geleend van anderen. Sommigen hebben het 'Stiekum' gepikt van hun ouders onder het mom, een vriend laat je toch niet zakken?

Nu werden die ouders verschrikkelijk boos. Immers, hun zuurgespaarde geld werd uitgeleend aan een verkwanselende vriend van het vriendenclubje waarvan steeds meer en meer leugens duidelijk werden. Erger nog. Er was geen geld meer te halen bij de ouders dus wat zeiden de vrienden onderling?

We halen het gewoon uit de spaarpot van de kinderen en leggen het later wel terug.

De situatie van dit moment? Micro naar macro.
Balkenende en Bos hebben u en mij als belastingbetaler de euro met list, leugen en bedrog ingeloodst. Ik noem deze twee dan ook de vrijwel grootste gelegaliseerde zwendelaars van deze eeuw.

In hun kielzog allemaal mensen die een aanmerkelijk persoonlijk of zakelijk financieel belang bleken te hebben en daardoor onderstrepen waardoor wij door moeten gaan met deze stupide farce.

De opvolgers van deze twee erudiete verkwanselaars zijn ook bezig met hun eigen opmaat. Rutte en de Jager. Deze twee zijn bezig miljarden van de toekomstige generaties aan een impotente en incompetente organisatie beschikbaar te stellen. Zij liegen en bedriegen dat het een lieve lust is want al die mensen die niets te zeggen hebben over hun eigen geld? Die mogen wel een menig hebben maar voorts niets.

De twee grootste vrienden van het vriendenclubje, lees hier Frankrijk en Duitsland, beginnen langzaam maar zeker nattigheid te voelen. De grootste gelegaliseerde oplichting in de geschiedenis van Europa beginnen steeds zwartere lijnen te tekenen. Het grote liegen en bedriegen begint de financiers steeds duidelijker te worden.

En nu?

Fantastisch dat men nadenkt over allerlei scenario's. Micro zou het simpelweg betekenen dat ouders, ook namens de kleinkinderen, de kraan gewoon op slot draaien en de gelegaliseerde oplichters gewoon de rug toekeren. Natuurlijk zullen die 'oplichters' zich in allerlei bochten wringen zich te valideren.

Edoch, macro betekend dit dat de BV heel gezond de euro de rug moet toekeren met behoud van de rechten op eisen tot terugvordering. Zo eenvoudig is het en daar heb je dan tenslotte geen 4 scenario's voor nodig.

En de criticasters? Die moet je gewoon geen platform meer geven. Mensen die met gemak namelijk uw en mijn geld, ondanks protest, gewoon doorgaand blijken uit te lenen kun je onder gegeven, veel eerder voorspelde, omstandigheden, niet meer als betrouwbaar zien laat staan als competent bestempelen.

De gevolgen?

Dat dit een harde les is voor alle Nederlanders dat we eens heel goed bij ons zelf te rade moeten gaan wat politieke impotentie en incompetentie veroorzaken kan.

Antwoord?

De eerstvolgende verkiezingen alleen nog maar stemmen op mensen die zich op eigen terrein hebben bewezen en niet meer toe staan dat mensen op politieke gronden op een plek worden gezet waar zij domweg niet thuis horen.



REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10