Open dialoog wordt gehinderd tijdens vergaderingen
5 december 2011 -
Een open dialoog is een belangrijke succesfactor voor effectieve besluitvorming, maar blijkt lastig te realiseren vanwege belemmerende patronen die directeuren zelf in stand houden. Dat blijkt uit onderzoek van TWST in de periode juli tot november 2011. Uit verschillende sectoren zijn 27 directeuren en bestuurders geïnterviewd over besluitvorming rond taaie vraagstukken.
Het realiseren van een open dialoog komt naar voren als de meest belangrijke succesfactor voor effectieve besluitvorming, maar dan bij voorkeur niet aan de vergadertafel. Het informele vergadercircuit wordt ingezet om uit te spreken wat tijdens de formele vergadering niet wordt gedeeld. De belangrijkste conclusie is dat een open dialoog tijdens formele vergaderingen wordt gehinderd door een aantal belemmerende patronen. Een van de gevonden patronen gaat over ‘doorpakken’, en hoe doorpakken juist kan leiden tot vertraging. De huidige situatie bij Ajax illustreert dit patroon. Het patroon van doorpakken gaat over tempo maken met het nemen van een besluit. De eindverantwoordelijke zet daarom druk op de ketel. De ander interpreteert dit als "er is onvoldoende tijd beschikbaar om tot een goed besluit te komen". Waardoor diegene zorgt dat het punt op de agenda blijft. De eindverantwoordelijke wordt op zijn of haar beurt weer bevestigd in de veronderstelling dat als hij of zij geen tempo maakt, er niet snel een knoop wordt doorgehakt.
Doorpakken leidt tot vertraging
Bij Ajax was het taaie vraagstuk de benoeming van de nieuwe directie door de raad van commissarissen (rvc). De rvc wilde snel een nieuwe directie benoemen om duidelijkheid te scheppen naar de Ajax-organisatie en de buitenwereld. In dat proces bleef Johan Cruijff als rvc-lid herhalen dat Tscheu La Ling een geschikte kandidaat was. In de ogen van de overige rvc-leden was deze kandidaat niet geschikt en belemmerde Cruijff de benoeming van Marco van Basten tot algemeen directeur. Daarop besloten de rvc-leden zonder Cruijff door te pakken en Louis van Gaal tot algemeen directeur te benoemen. Met als gevolg vertragingsacties van Cruijff door zich openlijk te distantiëren van het besluit en de overige vier rvc-leden, en gerechtelijke stappen onderneemt met de jeugdtrainers om dit besluit terug te draaien: het patroon van doorpakken resulteert in vertraging en nog meer vergaderen.