Opvolging CFO in Nederlandse bedrijven niet geregeld
2 december 2011 -
Bijna 80 procent van de Nederlandse bedrijven heeft geen potentiële opvolger geïdentificeerd voor de Chief Financial Officer (CFO), terwijl de rol van de CFO wel belangrijker wordt. Dit is de opmerkelijke conclusie uit een onafhankelijk internationaal onderzoek van Robert Half Management Resources onder meer dan 2.500 financiële, human resource en algemene managers in elf landen.
Twee derde van de bedrijven (67 procent) ziet ook geen reden om een opvolger te identificeren: de huidige CFO heeft volgens hen geen plannen om op korte termijn weg te gaan. Een kwart geeft aan dat ze geen geschikte kandidaten in huis hebben of dat ze het te druk hebben met andere prioriteiten.
Interim Management oplossing populairst in Nederland
Als een CFO rol open staat, dan zou 33 procent van de Nederlands bedrijven overwegen om een interim manager aan te nemen.Uit het onderzoek blijkt dat Nederland hiermee het meest open staat voor een interimmer als CFO: in Duitsland zou slechts achttien procent van de bedrijven een interim manager aannemen en in België ligt dit percentage op 21 procent.
Ronald de Zoete, Associate Director van Robert Half zegt: "Nederlandse bedrijven staan steeds meer open voor interim managers. Interim CFOs kunnen niet alleen de periode overbruggen totdat er een nieuwe CFO is benoemd – ze brengen ook veel ervaring uit andere bedrijven of industrieën mee en kijken met een frisse blik naar het bedrijf en de afdeling."
Het is nog veel erger, want het overgrote deel van de arbeidsorganisaties heeft totaal geen opvolgingsplanning, geen backup-planning, geen lange termijn bezettingsplanning.
Het resultaat is het inhuren van interim managers, vaak bij bureaus die voor geen enkele inspanning wel het tarief van de interim-manager met 60% verhogen en vervolgens werving en selectiebureaus die zich er niet voor schamen 30% van het jaarsalaris als wervingsfee te vragen.
Dat deze kosten 2 tot 3 jaarsalarissen bedragen schijnt niemand echt te hinderen.
Goed strategisch personeelmanagement kan deze kosten aanmerkelijk verminderen. Door tijdig geschikte medewerkers te vinden (wat uitstekend gaat met een tool als Agamedes) en op te leiden zal niet alleen de opvolging geen probleem zijn, maar zal ook de continuïteit van het beleid gewaarborgd zijn.
Aangezien goed strategisch HRM ook leidt tot lager verzuim en verloop en hogere motivatie zal de productiviteit van de medewerkers significant stijgen. En door gericht te werken aan de talentontwikkeling van mensen, waardoor ze vaak multiinzetbaar zullen blijken te zijn, kan de organisatie zich snel een adequaat aanpassen aan de veranderingen in de maatschappij en de omgeving.
Strategisch HRM is daarmee een voorwaarde om te overleven en een van de beste manieren om te besparen. Een goede HR manager verdient daarom veel meer voor de organisatie dan een CFO.