25 november 2011 -
Nederlanders met nul tot twee jaar werkervaring geven een gewenst maandsalaris van gemiddeld 2188 euro op. Werkzoekenden met twee tot vijf jaar werkervaring willen voor slechts veertien euro meer per maand aan de slag. Dat blijkt uit analyse van jobbird.com.
Jan-Peter Cruiming, directeur bij Jobbird.com: "Starters overvragen vaak omdat ze nog geen ruime werkervaring hebben en onderling wel hun salariswensen bespreken. Daarom zetten zij in met een relatief hoge salariswens Meer ervaren krachten willen aan het werk blijven, maar voelen de krapte op de arbeidsmarkt. Daarom zullen ze een reëler beeld hebben van een marktconform salaris." De salariswens van werkzoekenden met meer dan vijf jaar ervaring is gemiddeld 2.790 euro. Zij vragen dus bijna 600 euro meer voor een baan. Cruiming: "Door de ervaring op de arbeidsmarkt weten deze mensen welke kwaliteiten ze in huis hebben en kunnen ze een nieuwe stap zetten in hun carrière met daarbij een hogere salariswens."
Mannen vragen meer
Uit analyse van alle opgegeven salariswensen blijkt dat mannen gemiddeld 2.866 euro vragen. Vrouwen geven een gemiddelde wens van 2.350 euro op, een verschil van ruim 500 euro per maand. Cruiming: "Vrouwen zoeken relatief meer naar ondersteunende functies en zijn over het algemeen minder gefocust op de hoogte van het salaris."
Verschil tussen MBO en Universiteit bijna 1.000 euro
Hoger opgeleiden vragen een fors hoger loon voor hun werk dan MBO'ers. Zo legt de gemiddelde HBO-er een salariswens van 3.045 euro op tafel, een universitair geschoold persoon 3.231 euro. De gemiddelde MBO-er neemt met 2.306 euro genoegen. Cruiming: "Dat is best opmerkelijk. In Nederland is een groeiend tekort aan vakmensen dus het zou me niets verbazen wanneer de laatste groep, met name in de techniek en ICT, op den duur meer salaris gaat vragen, zeker wanneer deze ruime ervaring hebben."
Een zinvol en valide artikel. Balkenende, Donner, KAmp, Wellink, en al die anderen die een aanmerkelijk belang hebben gehad bij het afschaffen van een stuk rechtszekerheid in de arbeidsmarkt ten faveure van de werkgever. Nu het is uitgekristalliseerd komen we tot twee hele voorspelbare conclusies.
Uitstroom
Al meer dan veertig jaar geleden heb ik tijdens lessen handelskennis al vernomen dat er een moment zou komen dat er sprake zou zijn van deze uittreding. Overduidelijk heeft men geen oog gehad voor anticiperen op......
De gevolgen van de 'spasmen' van het bedrijfsleven om zo snel mogelijk 'duurder' personeel te kunnen 'laten gaan'.... heeft ook gevolgen. Een aanzienlijke groep zeer capabel personeel met functionele en operationele ervaring, wordt niet eens in overweging genomen omdat men denkt op die wijze alleen al te kunnen besparen.
Artikelen
Als we allerlei publicaties en artikelen mogen geloven dan hebben diezelfde werknemers het over 'moeilijk in te vullen' vacatures of de instelling van de jongere generatie. Ik werp dat soort publicaties en artikelen graag naar het rijk der fabelen want als men nog niet heeft begrepen dat een aanzienlijk deel van het Menselijk Kapitaal er door hen zelf is uitgewerkt, waardoor de huidige situatie kan floreren, dan ........
Het is ene bijzonder krappe markt met heel veel ruis, onrealistische verlangens, valse pretenties en zeker het geven van een totaal verkeerde voorstelling van zaken die men graag van elkaar overneemt. Immers, je kunt je hoogste liegende bazen van het ministerie niet afvallen natuurlijk en het bedrijfsleven ...... tja ......
Als men nu nog niet goed beseft welk een schade dit alles met zich mee brengt door voortdurende inertie, pretentieloos zakelijke retrorieken, dan weet men zelf als geen ander dat 'Een' antwoord wel eens zou kunnen worden gevonden bij de beschikbare senior laag.
DIe hebben commitmnent, oog voor detail, en vaak datgene waar men nu zo over klaagt. Wat zij veel meer nog hebben is inzicht, ervaring, realiteit en drive om het ook nog eens te kunnen. Zal dat 'iets' kosten? Ik challenge u graag wat uw huidig verlies door terugval van conjunctuur is vs de continuiteit die u overboord heeft gegooid, en masse.
Ik denk dat dit artikel hierop een aardige aan vulling blijkt. Ook hier blijft gelden, 'if you pay peanuts, you'll get monkeys.' Heel terecht.