zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Uitzendkracht geeft baan een (ruime) voldoende

23 november 2011 - Uitzendkrachten zijn tevreden met hun werk en geven hun uitzendbaan gemiddeld een zeven als rapportcijfer. Liefst 83 procent van de uitzendkrachten geeft een voldoende tot goed rapportcijfer voor hun uitzendbaan. De uitzendkrachten zijn het meest tevreden over hun collega's en het minst tevreden over de opleidingsmogelijkheden.

Dat blijkt uit onderzoek naar de werkbeleving, beweegredenen en wensen van uitzendkrachten in opdracht van brancheorganisatie NBBU



Cijfers en meningen
Aan de uitzendkrachten is onder meer gevraagd een rapportcijfer te geven over arbeidstijden, werkdruk en leren tijdens en van het werk. Daarnaast is gevraagd of zij tevreden zijn over regelingen in het arbeidscontract, zoals vakantie- en verlofregelingen, het salaris en de toelagen.
Ook konden uitzendkrachten hun mening geven over het flexwerk als contractsvorm. Driekwart (73 procent) van de uitzendkrachten zegt het werken met een flexibel arbeidscontract prettig te vinden of zegt dat de contractvorm hen niet uitmaakt. 

Flexwerkers dóen er toe
De verklaring van de NBBU voor de positieve werkbeleving van uitzendkrachten is dat het flexwerk voorziet in een maatschappelijke behoefte: door het werk spelen uitzendkrachten een rol op de arbeidsmarkt, ze dóen er toe.
Dat blijkt ook uit de antwoorden op de vraag waarom mensen uitzendwerk doen. De meeste uitzendkrachten geven aan dat uitzendwerk hen de mogelijkheid geeft weer werk te hebben na het verliezen van een vaste baan wegens ontslag, reorganisatie of faillissement. Een derde van de uitzendkrachten werkt als uitzendkracht om een vaste baan te vinden. Tegelijkertijd is het voor 25 procent van de uitzendkrachten een makkelijke manier om werk te vinden. Circa 30 procent antwoordt dat ze geen andere keus hadden. Ook dit laatste bewijst het maatschappelijk nut van de branche: mensen die geen mogelijkheid vonden om aan werk te komen, is het wel gelukt via de uitzendbranche. 

Investeren in scholing
Ongeveer een kwart vindt het niet prettig om via een flexcontract te moeten werken. Veelal geven ze aan dat een vast dienstverband rust en zekerheid biedt. "We moeten er meer aan doen om flexwerk aantrekkelijker te maken," zegt NBBU-directeur Marco Bastian: "De uitkomsten laten zien dat uitzendwerk voorziet in een maatschappelijke behoefte. Tegelijkertijd moeten we meer investeren in scholing."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Omzetgroei uitzendbranche vertraagt
 Nieuwe baan wordt vooral via via gevonden
 Uitzendbranche aan de slag met Wajongers
 ‘Uitzendwerk is bewuste keuze’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10