Adverteerders meten het effect van reclame nauwelijks
18 februari 2003 -
Een meerderheid van de grote Nederlandse adverteerders meet de effecten van reclamecampagnes niet. Dit blijkt uit een onderzoek van reclamebureau Hemels van der Hart Doublespace (h2d2) onder de top-500 Nederlandse adverteerders.
Te weinig budget en tijdgebrek worden als voornaamste redenen opgevoerd.
Geld- en tijdgebrek De meeste adverteerders verklaren wel eens pretests, nulmetingen of effectmetingen uit te voeren, maar dit gebeurt niet consequent. Kosten vormen de grootste belemmering voor het meten van campagne-effecten. Een derde van de groep adverteerders die zelden of nooit effecten meet geeft aan dat gebrek aan budget effectmetingen in de weg staat. 20 procent geeft tijdgebrek als reden op om niet te bepalen wat het effect van campagnes is. Een andere genoemde reden is het ontbreken van een nulmeting.
ICT en Telecom meten het minst Het meten van effecten verschilt per branche. Bedrijven in de informatietechnologie en de telecomsector voeren het minst vaak een effectmeting uit. Zakelijke dienstverleners en de not-for-profit-sector hechten veel meer belang aan effectmetingen.
Belangrijkste doel: naamsbekendheid Het onderzoek toont verder aan dat de meeste adverteerders het verwerven van naamsbekendheid als voornaamste doel van reclamecampagnes zien, en niet het verhogen van de omzet. 37 procent van de top-500 van Nederlandse adverteerders gaf naamsbekendheid als belangrijkste doel op en 31 procent verwacht dat campagnes de omzet verhogen. Andere doelen zijn imagoverbetering (24 procent), respons (22 procent) en bereik (17 procent).
Onderzoeksresultaten online De resultaten van het gehele onderzoek zijn hier te lezen.