De werkplek is bindende factor bij Het Nieuwe Werken
20 oktober 2011 -
Steeds meer organisaties gaan over op Het Nieuwe Werken (HNW). Het resultaat is dat de mobiliteit van medewerkers toeneemt en de behoefte aan kantoorruimte afneemt, waardoor steeds meer kantoren leeg komen te staan. Is er nog wel toekomst voor het kantoor of wordt het kantoor straks overbodig? Volgens Steelcase vervult het kantoor juist een essentiële rol bij een effectieve implementatie van HNW.
Dankzij de toegenomen technische mogelijkheden is flexibel werken qua plaats en tijd steeds gemakkelijker geworden. Medewerkers brengen steeds minder tijd door op kantoor en werken in plaats daarvan steeds meer op alternatieve plekken als thuis, in de trein of in andere openbare gelegenheden. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de organisatie en vraagt om een nieuwe inrichting van het kantoor.
Andere eisen aan het kantoor Samenwerken De beste en meest creatieve ideeën vloeien voort uit samenwerking. Bovendien ontlenen mensen arbeidsvreugde uit het samenwerken met anderen. Doordat we steeds vaker buiten de muren van kantoor werken, is het minder vanzelfsprekend dat we regelmatig collega´s ontmoeten. Hierdoor wordt het des te belangrijker dat op het kantoor het samenwerken, in real-life dan wel op afstand, wordt gefaciliteerd. Door bij de inrichting van het kantoor in te spelen op verschillende situaties waarin wordt samengewerkt, zoals brainstormsessies, reflecterende sessies en staande vergaderingen, wordt de wisselwerking en kennisdeling tussen medewerkers gestimuleerd.
Ergonomie
Er wordt niet alleen meer en meer op verschillende locaties gewerkt, ook op kantoor zelf hebben steeds minder medewerkers een vaste werplek. Hierdoor gebeurt het steeds meer voor dat mensen onder niet optimale ergonomische omstandigheden werken. Een goede werkgever voorziet in werkplekken die gemakkelijk zijn aan te passen en stimuleert dat de medewerkers ook daadwerkelijk gebruik maken van die mogelijkheid, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting. Op deze manier dient het kantoor als voorbeeld voor hoe op een bewuste manier om te gaan met de inrichting van de werkplek, ook als deze zich buiten de muren van het kantoor bevindt.
Binding
Mensen werken veel meer flexibel en zelfstandig, op tijden en plekken die ze zelf kunnen kiezen. Hierdoor ontstaat het gevaar dat ze de binding met de organisatie op den duur verliezen. Een van de functies van het nieuwe kantoor is dan ook bij te dragen aan een sterk werkgeversmerk, waar medewerkers zich mee verbonden voelen. Het kantoor van de toekomst laat medewerkers zich onderdeel van de organisatie voelen.
De werkplek als bindende factor
Annemieke Garskamp, workplace consultant van Steelcase: "Organisaties die het kantoor niet aanpassen, onderschatten de functie die het kantoor vervult binnen Het Nieuwe Werken. Juist het kantoor, als gemeenschappelijk werk- en ontmoetingsplek, kan een bindende factor zijn voor de organisatie. Veel organisaties onderkennen dit en hebben de verantwoordelijkheid voor de werkomgeving onderdeel gemaakt van HR."