zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie tips om kritisch naar uzelf te kijken en burn-out te voorkomen

7 oktober 2011 - Als u zich langdurig overbelast, onbewust of bewust, heeft u kans een burn-out te krijgen. Door overbelasting raakt u lichamelijk, geestelijk en emotioneel uitgeput.  Uitputting kan bijvoorbeeld ontstaan doordat u geen nee durft te zeggen en steeds vaker over grenzen gaat. Of er zijn bezuinigingen of langdurige zieken op uw afdeling, waardoor u extra taken krijgt toebedeeld.


Op een gegeven moment zegt uw lichaam stop, zo stelt Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl. Uw lichaam doet niet meer wat u wilt en u krijgt allerlei klachten, waardoor u niet meer kunt werken. Diagnose: burn-out! Er verandert ineens heel veel. U zit ziek thuis en het herstel duurt waarschijnlijk maanden tot een jaar. Niet alleen u lijdt onder de gevolgen, ook uw directe omgeving lijdt. Doordat u langdurig slecht in uw vel zit (misschien bent u wel depressief) ontstaan er vaak spanningen in de thuissituatie. Daarnaast kan een burn-out u uw baan kosten. De persoonlijke schade is soms zo groot dat u niet meer terug kunt naar uw werkplek of naar uw oude werkniveau. Sommige mensen kunnen überhaupt niet meer terug in het werkproces. 



Open en eerlijk
Het is dus van belang om uzelf in acht nemen door regelmatig kritisch naar uzelf en uw werk te kijken. Hierbij is het noodzakelijk dat u open en eerlijk kijkt naar wat u aan het doen bent. Dat is echter moeilijk. Vaak relativeren we moeilijke situaties en gebeurtenissen, zodat we de grip en overzicht op ons leven houden. Daarbij is burn-out een sluipend proces dat u zelf meestal niet in de gaten hebt. Als u zich langdurig overbelast, raakt u aan de situatie gewend. Er ontstaat een kokervisie. U ziet de realiteit niet meer. 

Drie tips om kritisch naar uzelf te kijken 

1. Kijk in de derde persoon naar uzelf

Stel uzelf kritische vragen. Doe dat door te doen alsof u bijvoorbeeld naar een collega/buurvrouw/man kijkt die uw leven leidt. Wat vindt u goed aan deze persoon en wat zou u anders doen? Hoe staat zij/hij in het werk en het leven en wat vindt u daarvan? 

2. Hoe ervaart ‘die persoon' het werk?

Maakt het werk hem/haar gelukkig? Gaat zij/hij graag naar het werk, geeft het werk zin in haar/zijn leven? Hoe is het contact met collega's en leidinggevende? Hoe hanteert hij/zij stressvolle situaties? Hoe worden grenzen aangegeven? 

3. Geeft het werk haar/hem voldoende energie?

Is er een goede balans tussen belasting en ontspanning? Kan deze persoon eigen kwaliteiten en talenten kwijt binnen het werk? Zit de persoon op de goede plek qua baan, niveau, enzovoort? 

Ander perspectief
Het is soms moeilijk om objectief naar uzelf te kijken, want als mens zijn we geneigd om de waarheid naar onszelf toe te draaien. We zitten in een bepaalde werksituatie en zijn daaraan gewend. Deze gewenning maakt kritische vragen stellen aan onszelf moeilijk. Een kritisch en objectief ander persoon kan verheldering geven. Die ander kan u de ogen openen doordat er vanuit een ander perspectief gekeken wordt. 


Dinsdag 11 oktober van 12.00 tot 13.00 uur: gratis telefonische masterclass 'De 1e stap om mentaal ziekteverzuim te voorkomen'.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Burn-out kan drie oorzaken hebben
 Vijf tips om het risico op een burnout te verkleinen
 Negen tips om meer rust te creëren
 Vijf mogelijke oorzaken van een burn-out
 
 
reacties
 
mr Edwin van Jaarsveld  |   | 
7-10-2011
 | 
08:58 uur
Burnout kan helaas ook leiden tot een ontslagsituatie. Hoewel vervelend, kan dat ook een fris nieuw begin betekenen. Het einde van de arbeidsovereenkomst dient dan wel goed geregeld te worden, met behoud van WW of ZW-rechten en een eventuele ontslagvergoeding.

mr E.A. van Jaarsveld
Ontslagspecialist
Amsterdam

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10