Nederlander dik tevreden over zelfontwikkeling op werkvloer
5 oktober 2011 -
Wat is een talent? Bent u een talent of hebt u een talent? Kun je talent ontwikkelen? Volgens de Dikke van Dale is een talent een natuurlijke begaafdheid. Maar wordt deze begaafdheid altijd ten volste benut? Hebben professionals bijvoorbeeld het gevoel dat zij hun talent op het werk compleet kunnen benutten? Vitae onderzocht het, samen met EMC Leren in Bedrijf, in aanloop naar de uitreiking van de Talent Awards 2011.
Uit het onderzoek onder bijna 400 professionals blijkt dat een ruime meerderheid (68 procent) vindt dat zij regelmatig tot vaak hun talent kwijt kunnen in het werk. Hun werk draagt dan ook bij aan iets waar zij erg enthousiast van worden (70 procent) waardoor ze vaak (33 procent) helemaal op gaan in het werk.
Vrijheid
Professionals zijn steeds bewuster bezig met hun eigen ontwikkeling. Zij vragen zich af: ‘Waar liggen mijn talenten? Wat is mijn ambitie en wat zijn mijn drijfveren?’ Uit de positieve uitkomsten van het onderzoek van Vitae blijkt dat deze ontwikkeling ook bij werkgevers niet onopgemerkt is gebleven. De ondervraagden geven aan dat ze de vrijheid krijgen om hun werk voor een groot deel naar eigen inzicht in te vullen en op de werkvloer worden gestimuleerd om hun kwaliteiten te benutten. 88 procent van de ondervraagden geeft aan regelmatig tot vaak zelf te mogen bepalen op welke manier ze hun werk aanpakken. Ook zegt bijna de helft (47 procent) van de van de professionals die deelnamen aan het onderzoek dagelijks te groeien en te leren in het werk dat ze doen en dat zij, wanneer ze obstakels tegenkomen, kunnen rekenen op de hulp van de omgeving (80 procent).
Het Nieuwe Werken is een hit
Een andere opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat het overgrote deel van de ondervraagde Nederlandse professionals (85 procent) de werktijden zelf mag bepalen, waarvan zelfs meer dan de helft regelmatig tot vaak. Ook zijn de meeste professionals redelijk tot zeer vrij om zelf te kiezen met welke mensen zij samenwerken. Hiermee lijkt het Nieuwe Werken terrein te winnen. Het Nieuwe Werken betekent dat professionals zelf mogen bepalen met welke collega’s ze samenwerken om een succesvol resultaat te behalen. Ook in de keuze voor de werkplek en werktijden zijn ze flexibel. Het Nieuwe Werken vraagt veel vertrouwen van de werkgever in de professional maar het stimuleert de professional om het beste van zijn of haar talent in te zetten om dit vertrouwen waar te maken.
Ruimte voor talentontwikkeling
Marije Koets, Webber* van Vitae: "We staan graag stil bij deze mooie resultaten. Uit de tevredenheid van de professionals blijkt dat Nederlandse werkgevers ruimte creëren voor hun personeel op het gebied van zelfontwikkeling. Hoe meer ruimte om talent te ontwikkelen hoe beter werkgever en professional elkaar zullen vinden, wat bijdraagt aan een gezonde economie."
Vier uw talent
Op donderdag 6 oktober organiseert Vitae het netwerkevent Celebrate Work. Dit jaar staat het event geheel in het teken van talent. Hoogtepunt is de uitreiking van de Talent Awards 2011.
Ik wil hierbij een groot compliment geven aan de Nederlandse bedrijven. Ik woon in Noord-Ierland. Ik ben schoonmaakster, en dat heeft weinig met talent te maken, maar ik werk graag, en denk regelmatig terug aan de Nederlandse bedrijven waar men je stimuleerde, om iets te bereiken. Ik had destijds een id-baan en kreeg volop de tijd om te studeren, en deed dat graag om mezelf te kunnen ontwikkelen, maar helaas werd dat opgeheven. Alhoewel vele jongeren ook uitgebuit werden onder het mom van ervaring opdoen, met stage, en niets uitbetaald kregen. Zo heeft mijn jongste dochter de pech gehad, nooit werk uitbetaald te hebben gekregen, pas rond haar 20ste kwam dat op gang. Ik merk op dat het management je hier in Noord-Ierland, totaal negeert, over het bevoorraden van materialen voor je werkzaamheden, over collega's die jou laten werken en zelf in een kast/toilet (spiegels) met hun mobieltje vertoefen, opmaken etc. en niets anders doen dan kletsen, zich totaal niet bekommeren over de uit te voeren taken en regelmatig vroeg stoppen en mij vragen om uit te loggen als ik wegga, tja daar trap ik dus niet in. Het management van de winkels klagen, maar ondernemen niets. Zelf heb ik zoiets van, ga dan naar een ander schoonmaakbedrijf want ze betalen er immers voor. Daarnaast geef ik dus ook de ''Nederlandse werknemers'' een gigantische pluim! want hier zijn ze gewoonweg lui en hebben geen hart voor de zaak. Nou moet ik erbij zeggen dat men 5.92 GBP per uur betaalt, en jij met het openbaar vervoer moet reizen naar andere (werk)locaties. Het is logisch dat men zoiets heeft als ''bekijk het maar'' en uiteindelijk niet meer terug komen. Het is alleen jammer dat Nederlandse bedrijven geen hart voor de 50+ hebben, anders zat ik hier niet. Keep up te good work!
I love the Dutchables.