zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Stabiele werknemer is groter risico dan instabiele'

4 oktober 2011 - Stabiele werknemers vormen een groter risico voor de organisatie dan hun minder stabiele collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van HRD-adviesbureau GITP naar de relatie tussen werkprestaties en persoonlijkheid. De negatieve kant van stabiliteit is dat het doorslaat in inflexibiliteit en starheid en leidt tot lagere werkprestaties.

Uit het onderzoek van GITP blijkt dat er bij de aanname van medewerkers, dus ook bij leidinggevenden, met name wordt gekeken naar de goede eigenschappen van een persoon. De ‘donkere kanten’ worden onvoldoende meegenomen in selectieproces. Aangezien elke goede eigenschap kan doorslaan naar een slechte eigenschap, is extra focus op de negatieve persoonlijkheidseigenschappen van groot belang. 



Positieve aspecten
Alec Serlie, hoofd Research & Development van GITP: "De negatieve kanten van een persoonlijkheid kennen bepaalde risicofactoren en moeten dus altijd meegenomen worden bij de beoordeling of iemand wel of niet geschikt is voor een functie. Dat gebeurt nu zelden. We zijn geneigd alleen te kijken naar de positieve aspecten, maar recente voorbeelden van de schadelijke effecten van het gedrag van topbestuurders, zowel in het bedrijfsleven en de overheid als in maatschappelijke organisaties, laten duidelijk zien wat de risico’s zijn als je de donkere kant negeert. We toetsen dit nu dan ook nadrukkelijk in onze assessments."

Donkere kant beïnvloedt werkprestatie
Uit het onderzoek komt naar voren dat de donkere kant van de persoonlijkheid van invloed is op de werkprestaties. De schaduwzijde van stabiliteit is bijvoorbeeld dat overdreven stabiele persoonlijkheden in lastige situaties al snel koppig en overdreven coöperatief gedrag vertonen. Daarnaast kunnen ze in moeilijke situaties slecht tegen werkdruk en stellen ze het werk veel te lang uit. Expressieve persoonlijkheden hebben op het eerste gezicht de meeste positieve kenmerken. Hoe beter u zichzelf weet te presenteren, hoe positiever u wordt waargenomen. Men vindt deze persoonlijkheden over het algemeen vermakelijk en interessant. Toch hebben ook zij valkuilen: de aandachttrekkerij gaat snel vervelen en ze zijn nogal eens geneigd tot impulsief gedrag. 

Zwakke plekken
Serlie: "Leiders kunnen nog zo talentvol, intelligent of charismatisch zijn, zij zullen ook negatieve eigenschappen bezitten. Machtsmisbruik, corruptie, afpersing en fraude vindt plaats door leiders die voor de functie zijn geselecteerd vanwege hun positieve eigenschappen. Als het inzichtelijk is waar hun zwaktes liggen, kan een RvC daar extra alert op zijn en daar juist iemand naast zetten die deze zwakte aanvult."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eigen persoonlijkheid belemmert vrouwen ook
 Zes tips om gezichtsverlies op Facebook te voorkomen
 Do’s en don’ts voor een succesvol assessment
 Persoonlijkheid helpt én belemmert topmanager
 
 
reacties
 
Edward Veenboer  |   | 
4-10-2011
 | 
09:18 uur
Een bepaalde mate van dynamiek is natuurlijk gewenst. Daarnaast gaat dit artikel over negatieve eigenschappen van mensen. Ik moet hierbij denken aan de kernkwaliteiten (D. Offman)Als iemand's goede eigenschappen doorschieten (bijv.door stress)dan krijg je de slechte eigenschappen. Teveel geduld wordt pasiviteit, teveel daadkracht wordt drammerig. De uitdaging is dus die geduld en daadkracht in belans te hebben en houden.
Door verschillende persoonlijkheden naast elkaar te zetten krijg je dat de sterke punten van de een de zwakke punten van de ander kan corrigeren. Volgens mij is het belangrijker om te kijken aan welke eigenschappen en kunde behoefte is binnen een team dan te selecteren op de eigenschappen die aan mensen met een bepaald werk wordt toegedicht. Dus de slechte eigenschappen van de al aanwezige mensen kunnen helpen een goede leider daarvoor te vinden.
J.G. Westerveld  |   | 
4-10-2011
 | 
09:33 uur
Een warrig artikel, of warrig onderzoek?
Zonder onderscheidingsvermogen heeft onderzoek niet veel te betekenen. Althans ik kan er geen chocola van maken.
De schaduwzijde van stabiliteit is m.i. niet starheid, maar wel een zo goed als nergens van opkijken (en daardoor signalen missen). Stabiliteit betreft de mate van emotionele evenwichtigheid, het niet snel met je handen in de lucht zitten bij onverwachte gebeurtenissen of bij plotseling onder druk komen te staan.
Inflexibiliteit of starheid wijst vooral op mentaal onvermogen, het niet kunnen inzien dat er iets wezenlijks veranderd is en daarmee je eigen feitenkennis niet adequaat is. Het kan de schaduwzijde zijn van een goede dossierkennis of een goed ingevoerd zijn in de materie.
Machtsmisbruik, corruptie, afpersing en fraude zijn overigens niet echt persoonlijkheidskenmerken of een schaduwzijde daarvan, maar betreffen iemands morele besef. Of, zoals een cynicus zou zeggen: iedereen heeft zijn prijs.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10