zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse economie behoort tot de wereldtop

9 september 2011 - Het World Economic Forum publiceert jaarlijks de concurrentiepositie van landen. INSCOPE: Research for Innovation onder leiding van de professoren Volberda en Van den Bosch is partnerinstituuten verzamelde de gegevens voor Nederland. Wat blijkt: Nederland is economisch gezien terug aan de wereldtop.

In de ranking van 142 landen is Nederland nu echt aan het doordringen tot de wereldtop. Steeg Nederland vorig jaar nog met twee plaatsen naar de achtste positie, dit jaar werd opnieuw een verbetering gerealiseerd. Met een zevende positie in de mondiale concurrentie ranglijst is het kabinetsbeleid gericht op een top vijf positie de komende jaren wellicht binnen handbereik. Professor Volberda stelt dat "de indicatoren duidelijk laten zien dat Nederland langzamerhand aan het verschuiven is naar een hoogwaardige kenniseconomie". Het sterke concurrentievermogen van onze Nederlandse economie is volgens Volberda een afspiegeling van onze reële economie en geeft ook veel vertrouwen in de toekomstige groei. 



Zwitserland en Singapore
Zwitserland blijft de ranglijst aanvoeren: superieure kennisinstellingen, hoge investeringen in R&D en de voortdurende gerichtheid op innovatie door samenwerking van Bedrijfsleven en Universiteiten, samen met een excellente infrastructuur, een betrouwbare overheid en efficiënte markten staan garant voor een nummer één positie. Singapore, de aanvoerder van de Aziatische economieën, stijgt dit jaar voor het eerst naar een tweede positie. Singapore heeft niet alleen de meest effectieve overheid (eerste positie), maar excelleert ook in investeringen in infrastructuur en onderwijs. De Scandinavische landen blijven domineren in de Top tien door hun hoge investeringen in R&D en onderwijs. Zweden staat op een derde plaats en Finland is gestegen van de zevende naar de vierde plaats. Naast excellent onderwijs op alle niveaus beschikken deze landen ook over zeer hoogwaardige publieke instellingen, een hoog innovatievermogen en een hoge instroom van hoogwaardige kenniswerkers. Met name Finland is koploper op het gebied van innovatie in Europa.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlands bedrijfsleven minst visionair
 Menselijk kapitaal kan westerse economieën redden
 Europese inkoopmanagers zijn licht positief over economie
 Consumentenvertrouwen in economie neemt weer af
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10