7 september 2011 -
Volgens negen van de tien werkenden hebben pensioenfondsen nu veel minder geld dan voor de kredietcrisis van 2008. Driekwart denkt dat ze meer aan pensioenpremies betalen dan ze ooit aan pensioen zullen terugkrijgen. En tweederde denkt dat wel 30 procent van de betaalde pensioenpremies opgaat aan salarissen, bonussen en andere kosten.
Het zijn de drie meest uitgesproken vooroordelen over pensioenen, die naar voren kwamen uit het onderzoek Zin en Onzin van Pensioen van Motivaction, in opdracht van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen. Tijd om uit te leggen hoe het echt zit.
Hebben pensioenfondsen nu minder geld dan voor de crisis?
Nee. Eind 2007, dus voordat de financiële crisis uitbrak, hadden de Nederlandse pensioenfondsen samen een belegd vermogen van ongeveer 780 miljard euro. De crisis in 2008/2009 sloeg weliswaar een forse deuk in dat enorme bedrag, maar die verliezen waren eind 2010 meer dan goedgemaakt. En ondanks de fors gedaalde beurskoersen in de afgelopen weken, is dat vermogen nu groter dan in 2007.
Krijg ik minder pensioen dan ik aan premie heb betaald?
Nee, in tegendeel. Iedere pensioendeelnemer krijgt veel meer aan pensioen uitgekeerd dan hij en zijn werkgever samen ooit aan premies hebben betaald. Tot vier keer zoveel. Dat komt door de langetermijn beleggingsrendementen en de lage kosten van pensioenfondsen.
Gaat een groot deel van mijn pensioenpremie op aan kosten?
Nee, gelukkig niet. De Nederlandsche Bank, die namens de overheid toezicht houdt op de Nederlandse pensioensector, heeft in 2006 berekend dat bij pensioenfondsen de totale kosten uitkwamen op slechts 3,5 procent van de premies: tien keer zo laag als veel mensen denken! 96,5 procent van de premie komt bij collectief geregelde pensioenen in de pensioenpot terecht. Daar kan geen andere pensioenaanbieder tegenop. Hieruit blijkt bovendien dat pensioenfondsbestuurders niet de grootverdieners zijn waarvoor ze ten onrechte worden uitgemaakt. Ze krijgen een bescheiden vergoeding voor hun bestuursfunctie. Bonussen komen in pensioenfondsbesturen niet eens voor. Logisch, want pensioenfondsen zijn geen commerciële bedrijven en ze hebben geen winstoogmerk.
Vol aan de bak Volgens directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie, de koepelorganisatie van vrijwel alle pensioenfondsen, laten de uitkomsten van het onderzoek zien dat de sector veel energie moet blijven steken in de relatie met de deelnemer. "De beelden die mensen van hun pensioenfonds hebben, stroken niet met de werkelijkheid. Dat is niet goed voor het vertrouwen in het pensioenstelsel en daar gaan we dus iets aan doen. We gaan vol aan de bak!"
Vraag is wel of door de toenemende vrijheid voor pensioenfondsen hun toekomstige rendementen in te schatten de toekomst zo rooskleurig blijft.
Optimistische rendementsinschattingen hebben in de afgelopen vijftien jaar bij Amerikaanse fondsen geleid tot te hoge indexeringen waarna een fors aantal fondsen leegliep en failliet ging.