7 september 2011 -
Bedrijven die expats en internationaal mobiele werknemers in dienst hebben, lopen meer risico dan ze zelf denken. Werkgevers hebben de plicht hun eigen mensen te beschermen, maar veel ondernemingen gaan er ten onrechte vanuit dat een verzekering tegen mogelijke gevaren zoals ontvoering of criminaliteit volstaat.
Daarin moet onder andere staan hoe de taken binnen organisaties tijdens een crisissituatie zijn verdeeld en welke maatregelen nodig zijn.
Door de groeiende internationalisering neemt het aantal Nederlandse internationaal mobiele werknemers, waar naast expats ook handelsreizigers onder vallen, toe. Zij worden er bijvoorbeeld op uitgestuurd als bedrijven nieuwe internationale kansen zien, met name in Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Dit is echter niet zonder risico, stelt Aon.
Onveiliger
Volgens Aon is de wereld er de afgelopen tijd niet veiliger op geworden. "De onrust in landen als Libië, Syrië en Engeland laat bovendien zien dat een situatie zomaar kan omslaan, zoals met de rellen in Londen gebeurde," zegt Arno Rietveld, Senior Consultant bij Expatriate Services van Aon Hewitt en auteur van de whitepaper. "Veel bedrijven doen hier te weinig mee en daarmee bewijzen ze niet alleen hun eigen mensen, maar ook hun reputatie geen dienst. Een succesvolle reis staat of valt met een goede voorbereiding waarbij de risico’s helder in kaart worden gebracht. Het toont niet alleen goed werkgeverschap, maar het is ook juridisch noodzakelijk dat werkgevers hun medewerkers goed beschermen aangezien zij aansprakelijk kunnen zijn voor mogelijke schade aan personen."
Evacuatie
Rietveld wijst er in de whitepaper op dat verzekeringen tegen bijvoorbeeld het uitbetalen van losgeld niet volstaan. Er kan zomaar een levensbedreigende situatie ontstaan die evacuatie noodzakelijk maakt. In zo’n geval moet een bedrijf helder op papier hebben staan wie waarvoor verantwoordelijk is en welke procedures moeten worden gevolgd. Het is ook van groot belang dat een bedrijf steeds beschikt over actuele informatie over een bepaald land, zodat het niet achter de feiten aanloopt.
Kortlopende projecten
Een veiligheidsprotocol is ook nodig omdat er door de internationalisering een nieuw type expat is opgestaan. Aanvankelijk ging het alleen om werknemers die voor een periode van enkele jaren werden uitgezonden. Maar tegenwoordig gaat het ook om mensen die van het ene kortlopende project naar het andere reizen, zonder vaste verblijfplaats in Nederland zelf. Rietveld: "Dit is een avontuurlijk ingestelde groep mensen, vaak in de leeftijd van 25 tot 35 jaar, die vertrouwd zijn met moderne communicatiemiddelen zoals social media." Volgens Aon moeten zij erop kunnen vertrouwen dat zij ook in een crisissituatie in goede handen zijn bij hun werkgever.