6 september 2011 -
Er wordt heel wat geschreven over het vertrek van Steve Jobs. Sommigen zien zijn gezondheidsproblemen als prijs van een 'dubbele overdrijving': de Apple-baas werkte té hard en was té gedreven. Hij slaagde er nooit in de knop om te zetten en bezig te zijn met gewone dingen van het leven. Dat is tenminste de visie van arbeidspsycholoog Steve Nguyen zoals hij die uiteen zet op Workplace Psychology.
Dat Jobs de handdoek in de ring moest gooien, verbaast Nguyen niet, zo vertaalde 6Minutes.be. Hij was een workaholic. Na een kankeroperatie in 2004 ging Jobs snel weer aan het werk, hoewel zijn gezondheid duidelijk te wensen overliet. In 2009 onderging hij een levertransplantatie, maar ook toen was hij slechts zes maanden afwezig van het werk. Begin 2011 nam hij medisch verlof, maar hij bleef CEO.
Details
Een symptoom van Jobs' obsessieve gedrevenheid was zijn aandacht voor details. Op een zondag in 2008 belde Jobs zelf naar een staflid met de opmerking dat de tweede O in het Google-icoontje op de toen kersverse iPhone een nauwelijks merkbaar kleurverschil vertoonde. Sommigen bewonderen dergelijk gedrag, Nguyen ziet vooral reden om zich zorgen te maken als een CEO zoiets doet.
Drie kenmerken van workaholics
Hij somt nog drie typische kenmerken van workaholics op:
- zij werken excessief hard
- zij zijn geobsedeerd door hun baan en zetten nooit de knop om
- zij presteren veel harder dan redelijkerwijs verwacht mag worden, zelfs wanneer ze het geld niet meer nodig hebben.
Bron:6Minutes
Als het concept (de configuratie van mens - organisatie - product) werkt en in bepaalde gevallen ook nog bijzonder succesvol is waarom moet je dan achteraf één van de elementen ter discussie stellen. Er zijn heel veel groten der aarde (kunstenaars, krijgsheren, uitvinders en vernieuwers, profeten, politiek leiders, etc. etc.) die in het harnas aan het eind gekomen zijn. Die door hun passie, drive, ambitie en visie de wereld veranderd hebben.
Dat is zo en van alle tijden.
Gaan we die nu met een hoop (spychologisch) gewauwel tegen zichzelf beschermen?
Hoop het toch niet.
Komt de evolutie, revolutie en vooruitgang toch mooi stil te staan.
Het zou al mooi zijn als 5 á 10% van de mensheid de persoonlijkheidskenmerken en het karakter van Jobs hadden. Maar dan wel op verschillende vlakken.