6 september 2011 -
Ga ik even mee een borrel drinken met collega’s of toch naar huis naar partner en kids? Blijf ik ook dit jaar weer uren in de file staan om die vergaderingen om 9.00 uur bij te kunnen wonen? Hoe ga ik zonder stress op vakantie? Wil ik wel echt blijven werken als ik straks mijn kind krijg? Begin ik voor mezelf of blijf ik bij mijn baas? Wie gaat er koken zodat de kinderen op tijd kunnen sporten? Ga ik wel of niet met pensioen?
Ons leven bestaat uit het maken van vele keuzes en niet al die keuzes zijn altijd even gemakkelijk te maken. Zeker niet als u uw werkende-, sportieve-, sociale- en liefdesleven in een relaxed evenwicht wilt houden. Soul:made vroeg ruim 400 werkende mannen en vrouwen naar hun dilemma’s en kreeg een overweldigende hoeveelheid reacties terug. Reacties die gebundeld gaan worden in een boek dat deze herfst wordt uitgebracht onder de naam ‘Echte mensen, echte dilemma’s’.
Van keuze tot dilemma
Sommige keuzes zijn eenvoudig te maken, andere hebben meer invloed op uw leven of dat van anderen. Het kan soms best moeilijk zijn de juiste weg te kiezen. Simpelweg omdat u niet altijd de gevolgen ervan kunt overzien. En daarmee worden keuzes soms dilemma’s. Iedereen heeft er weleens mee te maken, maar we hebben niet altijd te maken met dezelfde dilemma’s.
Dit bracht soul:made op de vraag: welke dilemma’s leven er eigenlijk onder mannen en vrouwen in de werkende wereld? Wat speelt in de harten en hoofden? Welke keuzes in het dagelijks leven vinden zij lastig om te maken? Wat houdt hen bezig en in welke mate beheerst het hun leven of nachtrust?
Een geruststellende gedachte: op een enkeling na worstelt iedereen met dilemma’s. Van huis-tuin-en-keuken dilemma’s, overigens niet minder impactvol, tot en met dilemma’s met vergaande impact; het emotioneel loslaten van u eigen kind, het wel of niet opgeven van uw baan, of het omgaan met het feit dat u tegen wil en dank alleenstaande ouder bent geworden zijn hier voorbeelden van.
Tijd of prioriteit?
Achttien procent vindt het lastig om keuzes te maken in werk-privé balans; ga ik fulltime of juist parttime werken, kies ik toch voor die promotie met het resultaat dat ik mijn kinderen minder vaak zie, neem ik wel of geen gas terug in mijn huidige baan om eerder toe te komen aan mijn hobby’s? Zowel vrouwen als mannen, in totaal 31 procent, worstelen met het indelen van hun kostbare tijd; wie en wat geef u aandacht. Kiest u voor uzelf met het risico dat u anderen teleurstelt of gaat u volledig mee in de verwachtingen van de buitenwereld? Waaraan geeft u prioriteit en is het misschien toch niet mogelijk om alles in uw agenda te proppen? En als dat kan, lijkt een spontaan, niet georganiseerd, leven ook wel weer erg aantrekkelijk. Mensen stoeien met hun prioriteiten of proberen verkrampt een middenweg te zoeken in de hoeveelheid tijd die ze besteden aan sport, werk, vrienden, hobby’s en familie. Velen komen in een spagaat en vragen om extra uren in een dag.
Mars en Venus?
Worstelen mannen met andere dilemma’s dan vrouwen? Of worstelen we als mens allemaal met dezelfde dilemma’s? Erg leuk om deze vergelijking te maken.
Van de ingestuurde reacties is 60 procent afkomstig van vrouwen en 40 procent van mannen. En waar u zou denken dat de vrouwen vaker dilemma’s insturen over het omgaan met kinderen en de balans tussen werk en privé en mannen zich meer op zakelijke vraagstukken het hoofd breken, is u vermoeden zeer waarschijnlijk juist. Want 60 procent van de bij ons ingestuurde dilemma’s door mannen is gericht op een zakelijk dilemma; wel of geen personeel aannemen, als ZZP-er blijven werken of toch maar niet, hoe ga ik mijn werk afbouwen zonder de klant en de organisatie teleur te stellen? Maar ook, kies ik voor een contractverlenging en ga ik de strijd aan over mijn salaris? En, hoe om te gaan met het belang van de cliënt in verhouding tot eigen belang? Dit terwijl de vrouwen die wikken en wegen over zakelijke dilemma’s op één hand te tellen zijn; bij slechts negen procent borrelt in hun hoofd een zakelijk te maken afweging op. Meer emotionele dilemma’s over werk-privé balans, schuldgevoelens ten opzichte van de kinderen, ontspanning versus nog even wat klusus doen die ‘moeten’ en het indelen van schaarse tijd vloeien daarentegen gemakkelijk uit hun pen. Ruim 60 procent van de vrouwen heeft hier bijna dagelijks mee te maken.
Digitale dilemma’s?
Natuurlijk zijn er ook dilemma’s die samenhangen met het digitale tijdperk waarin we ons momenteel bevinden. Hoe om te gaan met social media en Het Nieuwe Werken; besluit u al u activiteiten en zorgen met wildvreemden te delen of blijft u toch veilig in de anonimiteit? Geeft u anderen wel of geen feedback op de teksten die zij op Twitter, Facebook of LinkedIn zetten? En wat betekent dit dan voor de relatie die u met deze persoon hebt? Durft u te kiezen of conformeert u zich aan deze nieuwe media? Lastige keuzes, ook op het vlak van ‘altijd en overal’ bereikbaar zijn. Veel mensen hebben tegenwoordig een smartphone, maar wilt u op ieder moment van de dag bereikbaar zijn en informatie ontvangen waar u eigenlijk niet op zit te wachten? Checkt u tijdens u welverdiende vakantie uw werkmail met het risico dat u urenlang in uw hotelkamer achter uw laptop zit? Of besluit u uw werk los te laten en daarmee misschien ook de controle?
Werkelijk opmerkelijk!
En dan zijn er vanzelfsprekend ook de dilemma’s die u aangrijpen, waarvan u kippenvel krijgt of een brok in u keel. Verhalen over moeders die in de steek gelaten worden door hun man en vervolgens met een schuldgevoel ten opzichte van hun kinderen toch schoorvoetend na lange tijd weer eens een avondje uitgaan. Of dat verhaal over ouder worden; hoe neemt u met uw pensioen in zicht het beste afstand van uw werkzaamheden en welke doelen stel u uzelf nog, met in het achterhoofd de vraag of u wel genoeg tijd zult krijgen om deze doelen te behalen? Wat te doen als u voor uw werk naar een gevaarlijk land moet vertrekken met het risico dat uw dochters hun vader misschien niet meer zullen terugzien? En hoe om te gaan met het gevoel dat u gevangen zit tussen drie vuren: uw verantwoordelijkheidsgevoel richting uw collega’s, de noodzaak altijd bereikbaar te zijn voor uw cliënten en de behoefte daarbij ook nog eens voldoende tijd te besteden aan u gezin? Welke keuzes maakt u? En… wat zijn de gevolgen?
Dilemma's zijn mens-eigen
Kortom, nagenoeg ieder mens kent dilemma’s. Of het nu gaat om kleine of grote dilemma’s, dagelijkse dilemma’s of dilemma’s die u maar eenmaal in u leven ervaart. Het is mens-eigen om een dilemma te hebben, kiezen blijft immers moeilijk. Zeker in een tijd van overvloed en oneindige mogelijkheden. Waar staat u voor? Waar gaat u voor? Waaraan geeft u prioriteit? Kiest u met uw hart, uw hoofd of met beide?
Een ding is zeker, het hebben van dilemma’s is erg menselijk. Dus mocht u weer eens worstelen met het maken van een keuze, bedenk u dan: u bent niet de enige!