1 september 2011 -
Er hangt een sfeer van dreigend onheil boven de economie van de VS en de EU. Economen discussiëren zich te pletter over oorzaken en de oplossingen. Nouriel Roubini, de ‘man die de crisis voorspelde’, pleit voor investeren in menselijk kapitaal. Dat schrijft 6Minutes.be.
Roubini meent dat zowel het Angelsaksische model van laissez-faire als het Europese model van de door overheidstekorten gefinancierde welvaartsstaat zich hebben klemgezet en dat de beleidsmakers ondertussen al hun kruit hebben verschoten.
Voorstellen
Net als veel van zijn collega-economen heeft Roubini natuurlijk een lijst met beleidsvoorstellen. Eén ervan is het opnieuw uiteenrafelen van banken die ‘too big to fail’ zijn en van bedrijven die een oligopoliepositie bekleden. Er is natuurlijk ook de lange termijn. Als de meest ontwikkelde economieën overeind willen blijven in een almaar sterker globaliserende economie, zullen ze moeten investeren in hun menselijk kapitaal, in vaardigheden en in sociale veiligheid om de productiviteit te verbeteren, aldus Roubini.
Bron:6Minutes
In verschillende fora, maar ook vrijblijvende managements meetings en thema meetings, werd ik nog wel eens voor 'conservatief' versleten. Ik heb dat graag langs mijn kant laten gaan, en dan ook regelmatig mijn schouders opgehaald.
Het waarom kan ik u heel eenvoudig uitleggen.
Visie
Van de overheid uit is men jaren met een apert beleid bezig geweest die niets anders dan een aanzienlijke economische destructie heeft achter gelaten. De voorbije kabinetten van de afgelopen twee decennia namelijk, zijn er debet aan dat door inertie, impotentie en incompetentie, maar veel gevaarlijker nog, gebrek aan realiteit en visie, we hier uiteindelijk zijn aanbeland.
Met visie bedoel ik hier niet alleen de ervaringen op zich, maar ook nog eens de veer gehanteerde kreet,'Lessen te leren voor de toekomst...' Dat wil zoveel zeggen dat ik geen bal begrijp waar ik mee bezig ben maar dat is ook niet erg, ik kan heel mooi schilderen, ziet u wel? Oh dat schilderen geen autorijden is? Maar ik heb wel een rijbewijs.....
Stand van zaken
De economie is in een deplorabele toestand gekomen door mismanagement en hoog spel. Hoog spel van andermans geld. De banken werden in dit geval overeind gehouden door dezelfde mensen als die klant zijn van die banken. Hier niets nieuws.
De overheid heeft volkomen nagelaten daadkrachtig op te treden met alle gevolgen van dien. Dat op een flink aantal punten de economie volkomen is vastgelopen. Bankiers en overheden die naar elkaar staan te wijzen doch niemand die opstaat en zegt, we zijn er klaar mee. Als impotente schaapjes blijft men blaten en jawel, er zijn er maar enkelen die zichzelf hier puissant voor laten belonen.
Als voorbeelden kunnen we een aantal namen noemen van personen die zich in allerlei pluche hebben begeven, als douceurtje voor eigen incompetentie onder allerlei uitvlucht en voorwendsel. Edoch, diezelfden zijn door inertie, impotentie, eruditie, incompetentie, er wel debet aan voor de enorme vernietiging van Human Capital.
Door het accepteren dat er van de ene kant iets werd toegestaan, wat vervolgens weer ernstige gevolgen had, waar men gewoon geen kennis en kunde van betoonde, mag worden gezegd dat zij hoofde aansprakelijk mogen worden gehouden van een kapitaal vernietiging die feitelijk zijn weerga in de geschiedenis niet kent.
Oorzaak en gevolgen
Je kunt met een 'slokje' op achter het stuur kruipen, maar een 'slok' word bestraft.
Je mag in het bezit zijn van een paar gram verdovende middelen, maar je mag er niet in handelen. Je mag als belastingbetaler toezien dat er een te voorziene miljardenschade word veroorzaakt door inertie, incompetentie en impotentie, en er gaat een Balkenede iets staan te kwelen over gebrek an VOC mentaliteit.
Je kunt toestaan dat het onstlagrecht volkomen wordt afgebouwd, ten faveure van de werkgever. Die neemt meteen de gelegenheid te baat om zich onder de noemer 'crisis' gebruik te ontdoen van oudere, 'duurdere' krachten, en aan de voorzijde op zoek gaan naar goedkope stagiaires met minimaal 3 tot 5 jaar relevante ervaring.
Je kunt afscheid nemen van Human Capital, om vervolgens tegen aanzienlijke kosten komen te staan weer new human capital op te moeten leiden. Helaas is de werkelijke basis voor continuering van kennis en ervaring uiteraard erg snel uitgefaseerd en nier meer beschikbaar.
Je juicht politiek toe dat iedereen zzp-er moet worden, maar houd er geen rekening meer mee dat door gebrek aan zakelijk inzicht, gebrek aan affiniteit met gezond ondernemerschap, het vrijlaten van iets basaals en triviaals als het middenstands diploma, er een horde vakbekwame en ervaren specialisten zijn, waar geen beroep meer op hoeft te worden gedaan. Dit uiteraard onder elk voorwendsel.
Men beredeneerd de actualiteit prachtig dood, bagatelliseert dat het ene lieve lust is, is bijzonder creatief met de Nederlandse taal, als men even gewoon Nederlands zou gebruiken dan liegt men zichzelf en andere toe dat het gedrukt staat, en, 'top of the bill', gilt dat er geen 'vakkundig personeel' meer te vinden blijkt.
Ach, dan haal ik zeker mijn schouders even op en denk dan bij mezelf, als je opportunist wil spelen, dan heeft dat ook zo consequenties.
Het is namelijk zo dat wanneer je continuering wil garanderen, dit een klein stukje investering vergt, ook in mindere tijden.
Momentum
Op dit moment regeren verschillende zaken die volkomen haaks staan en er debet aan zijn dat er van een duidelijke stabiliteit geen sprake meer is.
De waan regeert. Vele onderzoekjes wijzen uit dat men van zzp-ers, even als voorbeeld, eigenlijk niet aan kan. Het is een prachtig en tijdelijk wegwerpproduct. Iedereen zou eigenlijk zzp-er moeten worden. Balkenende, Bos, Welling, Donner, Kamp, noem ze op. ''U moet er niet meer vanuit gaan dat vaste contracten en aanstellingen nog van deze tijd zijn. Men moet zich instellen op meer leren, andere vaardigheden aanleren en andere banen om het hoofd boven water te houden.''
Even in de marge, dit afkomstig van beleidsmakers die overigens puissant goed voor zichzelf hebben gezorgd en niet tegen de problemen van een zzp-er aankijken.
Het aantrekken van Human Capital en de New Yup
blijkt steeds moeilijker en men beredeneert, zakelijk economisch, dat men geen zzp-ers in dienst kan nemen want die zijn, wanneer de economie aantrekt, zo wee vertrokken. In andere woorden zegt men, 'wij kunnen zakelijk economisch niet op deze mensen aan....' ????
De banken gaan steeds spaarzamer om en gaan op hun geld zitten. Lenen en hypotheken vrijwel ondoenlijk. De zzp-er wordt marginaal door banken geholpen. Men zegt feitelijk 'de zzp-er is zakelijk economisch een te onzekere factor. Bancair gesproken een risico, dus .....'
Ik zou het dan nog eens met u willen hebben over een stukje realiteit. Bankiers hebben aangetoond dat zij onkundig en onbetrouwbaar zijn gebleken daar zij aan de basis hebben gestaan van deze crisis. Kok, Lubber, Balkenende, Bos, Donner, etc etc hebben aangetoond dat zij geen enkele duidelijk micro en macro visie bleken te bezitten voor waar het de Nederlandse economie betreft. Miljarden debacles, uiteraard op kosten van de gemeenschap, en af en toe de kreet,'Lessen te leren voor de toekomst.
De werkgevers hebben, economisch gezien begrijpelijk, er alles aan gedaan om makkelijker van grote onkostenposten af te komen, die gewoon zo gevolgen heeft.
Aanzien
Het aanzien van het moment? Dat er erg veel professioneel Human Capital is, die werkgevers/opdrachtgevers, bankiers en beleidsmakers, weinig tot geen vertrouwen meer toebedelen. En zij hebben gelijk.
Als je namelijk zo met Human Capital om gaat, mag je niet meer verwachten dat diezelfde Human Capital, ongeacht leeftijd, zich nog loyaal of solidair betoond met bankier, opdrachtgever, en al helemaal niet met een politicus of ambtenaar.
Soms is het goed ten halve te keren en weer even een voet op een vaste bodem te zetten dan inert veel dingen te blijven roepen waarvan mensen met visie u en mij hadden kunnen zeggen dat dit hetgeen is, waarvoor men al langer aan het waarschuwen is geweest. En dan noemt men ons conservatief.