Vijf tips om het risico op een burnout te verkleinen
24 augustus 2011 -
Tegenwoordig is het bijna normaal als u druk bent. Een volle agenda, veel presteren op het werk, uw vrije tijd goed benutten, het huishouden managen en de agenda van de kinderen bijhouden. Het liefst doen we veel in weinig tijd, dus werken we efficiënt en in een hoog tempo. Hierdoor vragen we nogal wat van ons lichaam en geest, want drukte en volle agenda's geven stress. Langdurige stress kan een burn-out tot gevolg hebben.
Toch ontwikkelt niet iedereen in dezelfde (werk)situatie een burn-out. Hoe kan dat en wat maakt het verschil? Nell van de Ligt van ligtpunt.nl gaat op deze vraag in.
Persoonlijkheid De belangrijkste factoren zijn uw persoonlijkheidskenmerken. Hoe zit u als mens in elkaar en hoe gaat u met deze eigenschappen om? Eigenschappen als perfectionisme, geen 'nee' kunnen zeggen dus moeilijk grenzen kunnen stellen, moeilijk delegeren, te veel verantwoordelijkheid voelen, enzovoort leiden tot een hoger risico. Eigenschappen die op zich positief zijn maar zich tegen u keren als er ‘te’ voor komt te staan. Als u te veel grenzen stelt, beschermt u zichzelf bijvoorbeeld te veel, gaat u de uitdaging niet meer aan en groeit u niet. Veel mensen realiseren zich niet dat ze risico lopen, want ze zijn zich niet bewust dat er een ‘te voor hun eigenschappen staat. En wie bepaalt wanneer het ‘te' wordt? Wat is normaal en wat is een goede verhouding?
Balans
Bij een burn-out grijpt uw lichaam uiteindelijk in en reageert met lichamelijke, emotionele en geestelijke klachten. Symptomen en klachten zijn dus signalen, die u heel serieus moet nemen, want ze vertellen u iets. De kern van het probleem is dus dat de persoonlijkheidskenmerken en de 'goede' balans in deze eigenschappen bepalen of u burn-outgevoelig bent. Dus niet hoe druk u bent, niet of u hoog- of laaggeschoold bent, niet wat u voor werk doet.
Vijf tips
Vijf tips om het risico op een burn-out te verkleinen
1. Ken de persoonlijkheidskenmerken die een rol kunnen spelen Kijk of u die eigenschappen bezit. Dat vraagt zelfreflectie en zelfkennis. Het is moeilijk om eerlijk naar uzelf te kijken, daar heb u anderen voor nodig.
2. Accepteer deze eigenschappen van uzelf
Benoem de kwaliteit van deze eigenschap, maar ook de valkuilen (de ‘te’s).
3. Onderzoek de tegenstelling van de eigenschap
Ga daarbij uit van de uitersten. Waar ligt de balans, het midden voor u? Kent u de uitersten van de tegenstelling in uzelf? Bijvoorbeeld perfectionisme tegenover onvolmaaktheid. Naar welke kant neigt u? En hoever gaat u hierin?
4. Bespreek deze eigenschappen
Kijk naar de mooie en minder mooie kanten van de eigenschap in vergelijking met anderen. Hoe denken zij daar over, waar zouden zij zelf het midden bepalen en waar vinden zij dat u zit? Als u luistert naar ideeën en meningen van anderen, ziet u dat de waarheid persoonlijk is. Door u te spiegelen aan anderen, kunt u beter relativeren en uw waarheid zoeken.
5. Let op lichamelijke, emotionele en geestelijk signalen van uw lichaam Onderzoek wat ze u willen vertellen. Ga niet voorbij aan lichamelijk klachten, het zijn signalen waar we open voor moeten staan.
Vraag het gratis e-boek 7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen aan op www.ligtpunt.nl.