zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakantie zal nooit meer hetzelfde zijn

15 augustus 2011 - Het concept van vakantie zoals we dat kennen is eigenlijk niet meer van deze tijd. Dat schrijft Lucy Kellaway in de Financial Times. Ze ziet vakanties evolueren naar ‘worlidays’, een samentrekking van de Engelse woorden ‘work’ en ‘holidays’, een werkvakantie, zo vertaalde Express.be.

De belangrijkste verandering van de laatste vijf jaar is ongetwijfeld het steeds vaker verdwijnen van de automatische out-of-office e-mail. De Blackberry heeft die mail overbodig gemaakt en een aantal bedrijven verbiedt werknemers zelfs er nog gebruik van te maken, omdat ze onprofessioneel over zouden komen. 



Menselijke batterijen
Er zijn natuurlijk ook deskundigen die zeggen dat werkvakanties psychologisch funest zijn. U volledig losmaken van uw werk en tijd aan uw gezin en leuke dingen besteden is nodig om de batterij weer op te laden, zeggen ze. Kellaway spreekt dat tegen. Om te beginnen werken weinig mensen nog vaste uren. Waarom zouden ze dan vaste vakantiedagen nemen? Bovendien zijn menselijke batterijen aparte dingen. In het pre-internettijdperk werkten we alles af om op dag x zo ontspannen mogelijk op vakantie te vertrekken. Zelden lukte dat en de eerste vrije dagen zat u met uw hoofd meer op kantoor dan op uw vakantiebestemming. Tegen de tijd dat u van dat gevoel af was, was het tijd om huiswaarts te keren. Mensen die een intellectuele baan hebben, hebben bovendien ook tijdens de vakantie intellectuele stimuli nodig om hun batterijen op te laden. De worlidays bieden de ideale oplossing, omdat die transitie werk/vakantie dan verdwijnt.
Indien mensen massaal het concept van de werkvakantie zouden implementeren, dan zou er ook geen behoefte meer zijn om vakantiedagen in te plannen. Alleen mensen die aan vaste uurroosters gekluisterd zijn, zouden dan nog vaste vakanties nemen. 

Gevaren
Er schuilen uiteraard ook gevaren in werkvakanties. Ambitieuze mensen bijvoorbeeld verlaten misschien wel nooit meer hun kantoor, al maakt dat ook weer weinig verschil met het huidige systeem. Het gaat om een cultuuromslag: zodra mensen betaald worden voor hun prestaties in plaats van voor het aantal uren dat ze aan hun bureau zitten, zullen werkvakanties steeds normaler worden.


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes tips om uw smartphone te beschermen op vakantie
 Uitgerust terug van vakantie, maar voor hoe lang?
 Werknemers laten werk niet los op vakantie
 Manager gaat niet zonder smartphone naar het strand
 
 
reacties
 
B  |   | 
16-08-2011
 | 
08:06 uur
Ik geloof dat Lucy Kellaway gezien al haar bezigheden gewoon een excuus wil hebben om te kunnen werken tijdens een vakantie of een uitje plakt aan een werktripje en dat dan vakantie wil kunnen noemen.

Just take that break Lucy! Sit back and relax!
Debby  |   | 
16-08-2011
 | 
11:10 uur
Ik denk dat vooral 1 partij de ‘worlidays’ toejuicht en dat zijn de werkgevers.
Als de werkgever personeel niet meer op vaste uren op kantoor verwacht en inderdaad stuurt op prestatie ( en bij goede prestatie de workload gelijk blijft ) zal wellicht ook een deel van de werknemers enthousiast worden.
Lucy zegt: ''Om te beginnen werken weinig mensen nog vaste uren''. Ik zie dit absoluut niet in mijn omgeving en ben zeer benieuwd in welke branche Lucy werkzaam is.
B  |   | 
16-08-2011
 | 
11:45 uur
Naar mijn weten is ze columniste, journaliste (Financial Times) en doet ze diverse andere zaken zoals onder meer presenteren. Dan is een beetje flexibiliteit in uren wel handig natuurlijk. Binnen genoemde branche(s)lijken vaste uren mij trouwens ook niet waarschijnlijk. Ze trekt deze conclusie dus vanuit haar eigen piepkleine wereldbeeld en gaat m.i. dus totaal voorbij aan haar publiek.
S. de Bruijn  |   | 
16-08-2011
 | 
12:06 uur
Ik kan helaas geen vaste uren meer werken, omdat je dan voor een heleboel bedrijven gewoon te duur bent (belasting). Indien men jou de vakantiedagen zou ontnemen, blijft er bar weinig over om naaruit te kijken. Bedrijven stellen gigantisch hoge eisen aan werknemers, men prefereert eigenlijk het meest de robot of slaven-arbeiders boven het menselijke. Ik merk over het algemeen dat managers, heel goed beseffen dat zij in hun positie de werknemers kunnen maken of breken, en daar dan ook dankbaar misbruik van maken. Las ook hoe geweldig het Chineese management zou zijn, terwijl men heel goed weet dat een flink aantal werknemers in China zelfmoord pleegden. Dankzij het Europese parlement, en regeringen, die de handen om je nek leggen, en je leegzuigen, heb je nog amper iets om je op te verheugen. Waarom zijn er anders rellen in Europese landen, als het zo goed gaat. Nee, van mijn vakantie blijven ze af.
Marco Goertz  |   | 
16-08-2011
 | 
12:54 uur
Vroeger had het paard van de schillenboer last van de maandagziekte als hij zes dagen voor de kar werd gespannen en op zondag in de stal tot rust mocht komen zonder enige inspanning. Spieren verstijfde en het zweet stroomde van het lijf en de onrust was enorm. Ik hoor met regelmaat managers roepen dat ze dit ook ervaren als ze op vakantie gaan, omdat ze dan de stress missen die ze gewend zijn en inmiddels behoren tot de groep dopaminejunks die tijdens een vakantie ontwenningsverschijnselen krijgen. Daarnaast komt het ook steeds vaker voor, dat mensen moeite hebben om op vakantie te gaan, omdat ze dan de zekerheid hebben, dat wanneer ze terug komen er een enorme inhaalslag ligt te wachten waar je bij de gedachten al van in paniek raakt. Als je de dingen doet waar je goed in bent en die je leuk vind krijg je energie en is wat mij betreft een vakantie bedoelt om even lekker inspiratie op te doen in een andere omgeving zodat je weer fris en vrolijk verder kunt met de dingen die je energie geven.!! marco goertz, consultant mens en organisatieontwikkeling

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10