1 augustus 2011 -
Loskomen van het werk op vakantie blijkt lastig, blijkt uit de INGVraag van Vandaag. Driekwart van de werkende ondervraagden denkt tijdens de vakantie regelmatig aan zijn of haar werk. Een op de drie heeft contact met het werk. Volgens de respondenten is de arbeidsmarkt in de afgelopen periode verbeterd, maar zij zien voor de rest van het jaar weinig vooruitgang.
Ook de ING voorziet weinig banengroei in de rest van het jaar. Vorig jaar wisten werknemers hun koopkracht op peil te houden, maar dat zal in 2011 en 2012 niet lukken.
Positiever over arbeidsmarkt De stemming over de arbeidsmarkt is iets verbeterd. Per saldo zagen de ondervraagden in de laatste drie maanden vooruitgang voor werknemers (27 procent zag verbetering, 22 procent verslechtering). Vorige maand hadden de pessimisten nog de overhand. Vooruitkijkend naar de rest van het jaar zijn de ondervraagden niet zo positief over de banengroei. De helft (51 procent) voorziet dat er op zijn werk arbeidsplaatsen verdwijnen. Daar staat een groep van 28 procent tegenover die een uitbreiding op de werkvloer verwacht. Het ING Economisch Bureau is minder negatief en gaat uit van een min of meer stabiele ontwikkeling van werkgelegenheid en werkloosheid in de rest van het jaar. De economie groeit niet hard genoeg om veel nieuwe banen te creëren.
Koopkracht onder druk
Vorig jaar daalde de gemiddelde koopkracht, maar werknemers die hun baan behielden hadden daar geen last van. De lonen en prijzen gingen redelijk gelijk op. Dit jaar zullen werknemers er wel degelijk op achteruit gaan. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de prijzen met 2,5 procent stijgen en de lonen met 1,5 procent. Hierdoor blijft er minder over in de portemonnee. In 2012 houdt de loonstijging de inflatie van twee procent naar verwachting wel bij, maar gooien de hogere lasten weer roet in het eten. Onder andere de duurdere kinderopvang en lagere zorgtoeslag drukken huishoudens in de min.
Loslaten werk op vakantie lastig
Meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagden denkt op vakantie af en toe aan zijn werk, een op de vijf (twintig procent) zelfs vaak. Eenderde (32 procent) van de werkende ondervraagden zegt op vakantie ook contact te hebben met het werk: zeven procent vaak en een kwart (25 procent) af en toe. Gebruik van smartphones van de zaak maakt het ook makkelijker om bijvoorbeeld even de e-mail te checken en te beantwoorden op het vakantieadres. En het hebben van die mogelijkheid schept misschien ook wel de verwachting van collega’s of de werkgever er gebruik van te maken.