3 februari 2003 -
Loonmatiging is slecht voor de economie van Nederland. Dat beweren economen van de Technische Universiteit Delft.
Loonmatiging zorgt wel voor lagere prijzen, maar om internationaal te blijven groeien is innovativiteit en kwaliteit veel belangrijker, schatten de economen Kleinknecht en Naastepad in in het tijdschrift Economisch Statistische Berichten.
Loonmatiging remt groei Het loonmatigingsbeleid dat werd ingezet in begin jaren tachtig was bedoeld om de prijsstelling van Nederlandse producten aantrekkelijk te houden en om de werkgelegenheid te stimuleren. Op zichzelf is dat gelukt, maar gek genoeg is het Nederlandse aandeel in de wereldhandel gedaald. Ook heeft loonmatiging niet bijgedragen aan een hogere arbeidsproductiviteit. De redenering daarachter is dat ondernemers niet gestimuleerd worden om te investeren in automatisering als arbeid goedkoop blijft. Deze redenering verklaart ook waarom de werkgelegenheid is gegroeid. Volgens de economen is loonmatiging derhalve een succesvolle korte-termijn oplossing met desastreuze lange-termijn gevolgen.
Investeren in onderwijs Schaf de loonmatiging af en investeer in onderwijs, dat is het advies van de wetenschappers. Alleen als kennisland kan Nederland een betere concurrentiepositie verwerven. De uitgaven aan onderwijs bedragen in Nederland nog maar 4,6 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP). Hiermee staat Nederland bijna helemaal onderaan de lijst van OESO-landen; het enige OESO-land dat lager scoort dan Nederland is Turkije.
Bron:Nederland Kiest