zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander is best onzeker over de toekomst

22 juli 2011 - Nederlanders voelen zich niet heel zeker. Dit blijkt uit De Zekerheidsindex die Nationale-Nederlanden gisteren introduceerde. Ons gevoel van zekerheid wordt het meest beïnvloed door economische en inkomensgerelateerde aspecten (economie, koopkracht en inkomenszekerheid). Daarnaast maken we ons het meest zorgen over criminaliteit, oudedagsvoorzieningen en de betaalbaarheid van ons pensioen.

De Zekerheidsindex toont ieder kwartaal de mate waarin Nederlanders zich veilig voelen, vertrouwen hebben en verwachten dat veranderingen in de toekomst positief zullen uitpakken. In de eerste peiling is de graadmeter uitgekomen op 60 punten (schaal 1 - 100), waarbij 0 heel erg onzeker is en 100 heel erg zeker. Nederlanders voelen zich dus niet heel erg zeker. 



Somber over toekomstige veranderingen
Ons zekerheidsgevoel (60 punten) is opgebouwd uit; veiligheid (71 punten), vertrouwen (57 punten) en vastigheid (52 punten). Daarmee voelen Nederlanders zich best 'veilig' en hebben ze redelijk 'vertrouwen' in zichzelf, de samenleving, de economie en politiek. Nederlanders zijn somber gestemd of toekomstige 'veranderingen' (op persoonlijk vlak, in Nederland en in de wereld) positief zullen uitpakken. 

'Meest zeker zijn we dichtbij huis'

Uit de Zekerheidsindex blijkt dat we ons in de eigen leefomgeving overigens zekerder voelen dan in de landelijke en wereldwijde leefomgeving. Zo voelen Nederlanders zich het veiligst in hun eigen leefomgeving, hebben ze meer vertrouwen in de Nederlandse politiek en economie dan in de internationale politiek en economie en verwachten ze dat toekomstige veranderingen in hun persoonlijke leefsituatie eerder positief zullen uitpakken dan toekomstige veranderingen in Nederland of de wereld. 

Economische aspecten zijn van invloed op zekerheidsgevoel
Zorgen die van invloed zijn op zekerheid zijn voornamelijk inkomensgerelateerde en economische aspecten. Bijvoorbeeld de Nederlandse economie, koopkracht en inkomenszekerheid. Deze aspecten verschillen duidelijk van waar Nederlanders zich het meest zorgen over maken. Zo komen de inkomensgerelateerde en economische aspecten niet eens voor in de top vijf van meeste zorgen. Nederlanders maken zich nauwelijks zorgen over hun relatie, familie/vrienden en hun uiterlijk. Vrouwen maken zich overigens net iets vaker dan mannen zorgen over hun uiterlijk. De relatie (met de partner) is iets waar we ons absoluut geen zorgen over maken en wat ook geen invloed lijkt uit te oefenen op ons zekerheidsgevoel. Nederlanders maken zich geen grote zorgen over de leefbaarheid in de buurt, mochten ze dat wel doen, dan heeft dat direct invloed op het zekerheidsgevoel. 

Zuid-Hollanders meest zeker, Friezen voelen zich veiliger

In de provincie Zuid-Holland voelen de bewoners zich het meest zeker, want ze hebben meer vertrouwen in de samenleving, de economie en de politiek. Friezen voelen zich overigens veiliger in hun eigen leefomgeving maar dit leidt er niet toe dat de Friezen meer zekerheid ervaren dan andere Nederlanders. In Limburg, Noord-Holland en Noord-Brabant staat de index op 58, daarmee zijn ze in deze provincies minder zeker dan de rest van Nederland. 

Zekerheid ook leeftijdsafhankelijk

Het zekerheidsgevoel van Nederlanders is ook leeftijdsafhankelijk. Jongeren onder de 25 en mensen ouder dan 39 jaar voelen zich minder zeker dan Nederlanders tussen de 25 en 39 jaar oud. Het verschil in zekerheidsgevoel zit vooral in het domein vertrouwen. Nederlanders tussen de 25 en 39 jaar hebben meer vertrouwen in de samenleving, de internationale economie, de Nederlandse politiek en de internationale politiek dan Nederlanders in de andere leeftijdsgroepen. Ook hebben dertigers (25-39) positievere verwachtingen over toekomstige veranderingen. 

Inkomen bepaalt zekerheidsgevoel

Er is een duidelijk verband tussen het inkomen en de hoogte van de Zekerheidsindex. Hoe hoger het inkomen, hoe zekerder men zich voelt. Deze trend is terug te zien in alle domeinen van zekerheid. Nederlanders met een hoger inkomen voelen zich veiliger, hebben meer vertrouwen en verwachten vaker dat toekomstige veranderingen positief voor hen zullen uitvallen. Ook opleidingsniveau heeft een duidelijke invloed op het zekerheidsgevoel van Nederlanders. Hoe hoger de opleiding, des te meer zekerheid men ervaart.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mentor is goed voor uw carrière
 Leiders moeten zich herbronnen op kernwaarden
 Oudedagsvoorziening steeds meer verantwoordelijkheid individu
 Crisis maakt Nederlander financieel bewust
 
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
22-07-2011
 | 
11:08 uur
Mooi hé. Als je niets te verliezen denkt te hebben heb je ook geen angsten.
Dus je moet je op een NLP-achtige manier ontkoppelen van schijnbare en vaak door de sociaal maatschappelijke context ingegeven) verliespunten en de onzekerheden verdwijnen.
Natuurlijk mag je er ook een paar houden voor je eigen menswaardigheid. Maar wel even kritich selectief zijn.
van den berg  |   | 
22-07-2011
 | 
12:07 uur
Wat van Druten zegt

Als je je identiteit en menszijn laat afhangen van je maatschappelijke positie (baan), materiele wapenfeiten (duur huis, auto en andere luxe)en in het leven weinig risico neemt om onafhankelijk te worden,(investeren of bedrijfje opzetten) dan heb je al veel te verliezen. Want, zeker in deze tijd, raak je dit soort zaken snel weer kwijt (ontslag, scheiding etc). Dus leef niet als een goedgelovige en passieve arbeidsrobot die afhankelijk is van een baas en overheid, maar ontwikkel jezelf, streef naar economische zelfstandigheid en vooral onafhankelijkheid. Het collectief garandeert geen zekerheid meer en van werkgevers hoef je het ook niet meer te verwachten. Zekerheid moet je in deze tijd zelf creeren. Het is helaas de armoede waar we het zelf naar gemaakt hebben.
NumoQuest  |   | 
24-07-2011
 | 
08:49 uur
Ik lees wel vaker van dit soort nietszeggende indexjes. Ik vraag me af aan wie men de vragen voor legt. Legt men deze voor aan hen die 1 tot 1+ keer modaal verdienen of deel uit maken van een huishouden met twee verdieners of aan de oudere werkeloze die zeker weet geen schijn van kans meer te hebben op de arbeidsmarkt.

De 'zekerheid' die de BV NL in het verleen door crisissen hebben geloodst was altijd gestoeld op een bepaalde mate van solidariteit. De voorbije kabinetten en werkgevers hebben dit volkomen laten verdampen in de zucht naar..... u mag het zeggen want als men victorie durft te kraaien, economisch gezien dan, dan blijft men zich op een geweldige manier iets voorliegen.

Menig werkgever klaagt namelijk de juiste mensen niet meer te kunnen vinden. Namelijk het schaap met de vijf poten met minstens vijf jaar relevante vakgerichte ervaring van drie en twintig, die voor een habbekrats aan het eind van de maand de hand op houd in de hoop dat vier en twintig al niet te oud is.

Balkenende, Bos Donner, Kamp en Wellink roepen om het hardst dat de werknemer niet meer mag verwachten vaste aanstellingen te kunnen krijgen en daarom open moet staan voor ..... voor een schijnzekerheid die men stelselmatig zelf heeft afgebroken?

Prachtig dergelijke indexen maar wanneer de top van het bedrijfsleven en de politiek niet meer duidelijk richting meer blijken te kunnen geven en een duidelijke sturing, dan moet je jezelf maar eens afvragen wat een dergelijke index nog voor waarde heeft.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10