zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Analisten en investeerders zetten optimisme jaartje in de ijskast

19 juli 2011 - Het optimisme onder analisten en investeerders is tijdens het tweede kwartaal van 2011 in bijna alle sectoren gedaald. Landenrisico's, hogere olieprijzen, versobering en een hiermee gepaard gaande afname van verwachte consumentenbestedingen zijn de onderliggende factoren in deze daling.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op een wereldwijd onderzoek onder 200 analisten en investeerders en werd uitgevoerd in de periode van 1 tot 8 juli 2011. De belangrijkste bevindingen  zijn:


- Het optimisme is gedaald tot het niveau van het derde kwartaal 2010.
- Het effect van de natuurramp in Japan op de bouw, machine- en autofabrieken en de verzekeringssector was slechts tijdelijk en slaat dit kwartaal weer om.
- De autosector heeft het afgelopen jaar een consequente en significante stijging in optimisme vertoond.
- Er is sprake van een grote daling van het optimisme in de verzekeringsbranche, entertainment en media.
- Noord-Amerika en Europa hebben merkbaar last van problemen omtrent landelijke overheden met schuldproblemen. 

Optimisme per sector
De meest opmerkelijke uitzondering is de auto-industrie, waar het optimisme maar liefst met veertien punten steeg naar 65 op 100. Deze stijging is mede te danken aan een ommekeer in de grote daling van het optimisme met betrekking tot de auto-industrie in het eerste kwartaal van 2011 na de aardbeving en tsunami in Japan. De verzekeringssector vertoonde een gelijksoortige ommekeer maar is nog steeds op het niveau van het vierde kwartaal van 2010. In scherp contrast daarmee lieten de bouw en machinefabrieken een terugslag zien tijdens het eerste kwartaal van 2011 ten gevolge van de natuurramp in Japan. Het optimisme in deze sectoren zakte terug naar het niveau van het vierde kwartaal van 2010.
Telecom is een derde uitzondering - ook daar ging het optimisme iets omhoog. Analisten en investeerders zijn optimistischer geworden op basis van de verwachting dat de meeste problemen omtrent regelgeving zullen worden opgelost en dat prestaties meer inzichtelijk zullen worden.Optimisme in entertainment en media is aanzienlijk gedaald. De uitdagingen binnen deze sectoren zijn groter dan aanvankelijk werd ingeschat en de financiële flexibiliteit om deze uitdagingen met succes aan te gaan is minder groot dan werd gedacht. De detailhandel laat een gelijksoortige daling in optimisme zien ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011. De hoofdreden daarvoor is dat hogere olieprijzen en versoberingsmaatregelen de verwachtingen van analisten en investeerders omtrent consumentenbestedingen afzwakken. Dit wordt versterkt door de angst dat een 'double dip' scenario (twee opeenvolgende recessies) in de huizenmarkten en de Europese economie waarschijnlijker is geworden. 

Wereldwijde vooruitzichten

De economische vooruitzichten voor Noord-Amerika en Europa zijn drastisch gedaald tijdens het vorige kwartaal. Europa laat de laagste stand zien sinds het derde kwartaal van 2010. Uiteraard worden de Europese en Noord-Amerikaanse economieën het zwaarst belast door de problematiek omtrent de schuldenlanden. Door het effect van de versoberingsmaatregelen en een verhoging van het belastingtarief op vrij besteedbaar inkomen en de corresponderende weerslag op de vraag wordt verwacht dat de groei beperkter zal zijn dan eerder werd verwacht. Het optimisme voor Asiapac bleef gelijk, waarbij respondenten aangaven dat China iets aan het vertragen is, maar dat andere landen in de regio juist aan het versnellen zijn. Het optimisme voor Latijns-Amerika bleef op hetzelfde niveau in vergelijking met het eerste kwartaal van 2011.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beleggers optimistisch over jaarcijfers, niet over economie
 Nieuwe norm biedt getrouwer winstbeeld van ondernemingen
 Analisten sluiten hun ogen voor de toekomst
 Beursgoeroe Tostrams extreem pessimistisch over crisis (video)
 
 
reacties
 
Willem van Druten  |   | 
19-07-2011
 | 
09:32 uur
Ik verwacht voor november / december 2011 het dubbele dipje. Niet al te diep maar wel voor een jaar.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10